Telecinco i La Sexta han embogit després que el president Carles Puigdemont ha manifestat que el Marroc té dret a reivindicar la sobirania sobre els enclavaments de Ceuta i Melilla.

Ana Rosa Quintana s'ha mostrat indignada a Telecinco i fins i tot ha insultat Puigdemont, titllant-lo d'"ignorant", "oportunista", i també "perillós", mostrant que el que va dir li ha tocat la fibra.

Ana Rosa Quintana Puigdemont Telecinco

"És gairebé el copresident de Catalunya a l'ombra ...", ha assenyalat i li ha retret que no segueixi la historiografia oficial:  "No s'ha llegit ni la Wikipedia", ha argumentat. La periodista ha continuat amb les crítiques:  "El que demostra és una ignorància ...", ha assegurat.

També el programa El intermedio de La Sexta s'ha mostrat visiblement colpit pel que ha dit Puigdemont sobre els enclaus de Ceuta i Melilla. En un to pretesament humorístic, el presentador Dani Mateo ha assenyalat que el Marroc està rebent un altre suport fins i tot "més determinant" que el que rep Espanya de la Unió Europea. "Es tracta de Carles Puigdemont, que com que té tant de temps lliure, també ha volgut opinar sobre la crisi política entre Espanya i el Marroc", indica.

Mateo assegura que a Puigdemont "li queden una mica pitjor les gel·labes". I afegeix que si el Marroc acollís Puigdemont, passaria de "passar la tarda sense fer res a Brussel·les a passar la tarda sense fer res a Marràqueix".

El presentador explica després que la suposada oferta del Marroc d'acollir Puigdemont era una broma, i que no cal que faci la maleta. "Com la seva promesa de torna a Catalunya si guanyava les eleccions", conclou, obviant que el Parlament no va debatre finalment la seva investidura.

Aquests són els tuits de Puigdemont que han provocat irritació en els mitjans espanyols, però que han estat aplaudits en els mitjans marroquins, i que han tingut impacte internacional. El president hi proposa una taula de diàleg entre Espanya i el Marroc:

Puigdemont Ceuta Melilla

"Espero que la UE no es deixi endur per la inflamació nacionalista espanyola. Sebta i Melillia [els topònims àrabs] són dues ciutats africanes, que formen part de la UE només per herència d’un passat colonial que permetia als europeus tenir possessions fora d’Europa. El Marroc té dret a plantejar la qüestió de la sobirania i seria necessari crear una taula de diàleg per resoldre el conflicte. Seria necessari un diàleg entre Espanya i el Marroc per abordar l'agenda de desacords", indica en els tuits.

L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha donat suport a la tesi espanyola que Ceuta és una frontera europea, però els EUA no comparteixen aquesta teoria i afirmen que el problema amb l'enclau és un afer intern hispano-marroquí. Així ho va indicar ahir la secretaria d'Estat.