Reunit fora del calendari ordinari de sessions, el Tribunal Constitucional ha decidit aquest dimecres desestimar el recurs de súplica del Govern català contra l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat del Govern espanyol. L'executiu de Rajoy va portar a l'alt tribunal la reforma del reglament del Parlament. Aquesta reforma preveu, per petició del grup parlamentari promotor, tramitar una proposició de llei per lectura única, reduint els terminis necessaris. Estava pensat per les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.

El ple del Tribunal Constitucional ha pres la decisió de desestimar el recurs de súplica per unanimitat dels seus 12 magistrats, que s'han reunit de forma extraordinària aquest dimecres durant una hora.

El passat 26 de juliol Junts pel Sí i la CUP van aprovar la reforma del reglament del Parlament. L'endemà el govern espanyol va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la nova redacció de l'article 135.2 del reglament, el que estableix la lectura única. En ser presentat per l'executiu central, la reforma va ser suspesa automàticament, una suspensió que després va ser confirmada quan el TC va admetre a tràmit el recurs el passat 31 de juliol.

Després de l'admissió a tràmit, el Govern de la Generalitat va acordar en la seva reunió presentar un recurs de súplica perquè aquesta decisió quedés sense efecte. En ser desestimat ara, l'executiu català té previst presentar al·legacions en defensa de la constitucionalitat de la norma i sol·licitarà l'aixecament de la suspensió de l'apartat 2 de l'article 135 del reglament.

Malgrat que la decisió del TC era esperada, també és cert que l'alt tribunal podria haver esperat a setembre o haver-ho resolt a través de la secció de vacances, formada per tres membres. No obstant això, el seu president, Juan José González Rivas, ha preferit interrompre les vacances i convocar els magistrats per a desestimar en un ple extraordinari el recurs de súplica presentat per la Generalitat.

Discriminació

Poc després de fer-se pública la decisió del TC, el conseller de la Presidència ha advertit des de Madrid que "si pensen que frenaran el referèndum estan equivocats". El també portaveu del Govern ha acusat l'alt tribunal de ser un "decorador jurídic de les decisions polítiques de la Moncloa, per sectàries que siguin", i ha criticat que això demostra que "la llei no és igual per a tots".

Segons Turull, "estan dedicant més esforç per expulsar de la realitat de l'Estat espanyol als catalans i a les institucions catalanes". En aquest sentit, el portaveu ha dit que el govern espanyol, "amb la col·laboració del TC", está imposant "querelles i tribunals" contra la Generalitat "en comptes d'imposar política".

Un dels principals arguments de la Generalitat és que s'ha actuat amb discriminació, perquè fins a 14 reglaments de parlaments autonòmics, així com també el Congrés dels Diputats i el Senat, contemplen el mecanisme de tramitació per lectura única