El judici al procés continua el seu curs sense obstacles. Reunit aquest dimecres, el ple del Tribunal Constitucional ha denegat per unanimitat el recurs d'empara que havien presentat els presos polítics Josep Rull i Jordi Turull, que demanaven suspendre la vista oral per la manca d'imparcialitat del tribunal. El recurs va arribar després que les peticions de recusació d'alguns membres de la sala penal no fossin acceptades.

En el seu recurs, presentat el passat 6 de novembre, Rull i Turull sol·licitaven la suspensió de la tramitació de la causa especial, amb l’objectiu d’evitar greus perjudicis durant el judici oral. El motiu era la presència de quatre magistrats que consideraven que no complien amb les exigències d’imparcialitat que recull l’article 24 de la Constitució sobre el dret a la tutela judicial efectiva.

 

Els exconsellers van demanar apartat de la causa el president del tribunal, Manuel Marchena, i els magistrats Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo i Luciano Varela per la seva proximitat a l'instructor Pablo Llarena. Argumentaven la necessitat de "distància" entre la instrucció i l'enjudiciament. Altres acusatos, com Jordi Cuixart, va demanar la recusació de tota la sala segona del Suprem. La sala 61, presidida per Carlos Lesmes, va rebutjar-ho en dues ocasions.

En la seva interlocutòria, que denega la petició de suspensió, el Tribunal Constitucional assenyala que és doctrina que “el perjudici, perquè sigui irreparable, ha de ser real i actual, sense que sigui possible al·legar un dany futur o hipotètic o un simple temor”, com considera que és el cas. En aquest sentit, el ple del TC assegura que l’únic perjudici al·legat per Rull i Turull és el risc de ser condemnats a una llarga pena de presó per part de magistrats imparcials. “El perjudici al·legat és futur i hipotètic, ja que es fonamenta en un fet incert, com és un pronunciament condemnatori”, insisteix l’alt tribunal.