El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aixecar la suspensió cautelar respecte d'alguns dels preceptes de la llei de modificació del Codi de Consum de Catalunya, que havien estat recorreguts pel govern espanyol, ha informat el TC aquest dimecres en un comunicat.

Concretament, ha aixecat la suspensió cautelar de l'article que defineix les situacions de pobresa energètica i vulnerabilitat econòmica i de la part d'un altre article que estableix el deure dels usuaris vulnerables de presentar un informe dels serveis socials que acrediti la seva situació, a fi d'evitar el tall del subministrament.

Tanmateix, el TC manté la mesura cautelar per a la part d'un article que prohibeix suspendre el subministrament de gas i electricitat i també el que fixa els requisits per a la interrupció de llum i gas per impagament dels serveis de tracte continuat.

D'altra banda, aixeca la suspensió sobre la disposició per la qual es creava el fons d'atenció solidària de subministraments bàsics, que havia estat recorreguda al·legant que aquest fons té una incidència directa en el règim econòmic del sistema elèctric i de gas.

Tanmateix, el Constitucional considera que aquesta disposició no fixava criteris quantitatius que permetin una anàlisi del grau d'afectació del règim econòmic dels sistemes elèctric i gasista, ni tampoc una "ineludible vinculació obligatòria de fons procedents dels pressupostos estatals".

Crèdits i hipoteques

El TC també aixeca la suspensió cautelar sobre l'article que estableix que en els casos d'execució de l'habitatge habitual, abans de la interposició de reclamacions per via administrativa o judicial, les parts hauran d'acudir a la mediació o a l'arbitratge.

El ple considera que el perjudici "resulta merament hipotètic", per la qual cosa la seva invocació no és suficient per acordar el manteniment de la suspensió.

També aixeca la suspensió sobre el títol que estableix quines clàusules han de considerar-se abusives als contractes de crèdits i préstecs hipotecaris, però la manté sobre l'apartat que estableix que el prestador no podrà concedir el crèdit o préstec hipotecari si el resultat de l'avaluació de solvència resulta negatiu.