El Tribunal Constitucional (TC), que presideix Juan José González Rivas, està reunit en ple extraordinari per decidir si admet a tràmit el recurs del govern espanyol contra la proposta d'investidura del president Carles Puigdemont. Una forta divisió de parers entre els magistrats està presidint la deliberació.

L'informe preparat pels lletrats de l'Alt Tribunal proposa la no admissió a tràmit del recurs, segons ha confirmat El Nacional en fonts judicials, posició que, en el cas de tirar endavant, donaria via lliure a la celebració del ple d'investidura i suposaria un nou revés per a l'Executiu de Mariano Rajoy després que el Consell d'Estat s'oposés al recurs.

Per contra, l'admissió a tràmit de la impugnació implicaria automàticament la suspensió de la candidatura de Puigdemont, proposada pel president del Parlament. Roger Torrent manté el ple d'investidura per al dia 30, almenys fins que conegui la decisió del TC. 

A quarts de tres de la tarda els magistrats han decidit prendre's un recés i han suspès la reunió del ple fins a quarts de cinc, després d'aproximadament una hora i vint minuts de debat. A tres quarts de cinc, finalment, han reprès la deliberació.

Xiol, en contra

El ponent de la proposta sobre la qual debatran els magistrats és el català d'orientació progressista Juan Antonio Xiol, tot i que la majoria del TC és conservadora. Xiol també s'hauria posicionat en contra d'admetre el recurs de l'Executiu espanyol. No obstant això, no és obligatori que el ple suscrigui el parer de l'informe del ponent. 

Si la ponència no és avalada per la majoria dels seus companys, Xiol es veuria obligat a canviar el sentit de la seva proposta i emetre la seva opinió en un vot particular, si bé també podria canviar de criteri convençut pels raonaments de la resta de magistrats.

Absència d'Ollero

La qüestió plantejada ha provocat divisió entre els 12 membres de l'Alt Tribunal. 8 magistrats -inclòs el president- pertanyen al bloc conservador, mentre que els altres 4 pertanyen al progressista. Precisament, ha transcendit que la decisió final la prendran 11 dels 12 magistrats, atès que Andrés Ollero, exdiputat del PP, no assisteix a la sessió d'aquesta tarda per motius personals.

L'informe que va emetre el Consell d'Estat en contra del recurs del Govern pel seu caràcter preventiu —previ a l'acte d'investidura—, ha contribuït a eixamplar el debat intern al TC.