El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat públicament que manté el ple de dimarts a les 15 hores per investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat malgrat la decisió del Consell de Ministres de recórrer la candidatura. No obstant, després de carregar contra el que ha descrit com un intent de l'executiu espanyol de "suspendre" la democràcia, ha evitat concretar quina serà la resposta al recurs fins que es pronunciï el TC. "Quan tinguem resposta formal del TC treballarem en la resposta jurídica i política a aquesta situació", ha assegurat.

El president de la Cambra catalana ha comparegut al despatx d'audiències del Parlament després que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat en acabar el Consell de Ministres la decisió de desoir el pronunciament del Consell d'Estat i demanar al TC que suspengui la investidura de Puigdemont.

"La impugnació no té cap fonament jurídic i això ho sap qualsevol ciutadà que tingui mínimes nocions de dret i ho sap també el Consell d'Estat. Per tant, la impugnació és un frau de llei que atempta contra els electors, els diputats i contra la democràcia parlamentària i els fonaments bàsics del sistema parlamentari", ha advertit després de lamentar que davant les seves propostes de diàleg rep com a respostes "amenaces i judicialització de la política".

El màxim responsable de la Cambra catalana, que abans de comparèixer ha abordat la situació amb el secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha protagonitzat una intervenció mil·limetrada en què ha evitat sortir-se d'un guió clarament marcat.

Legitimitat del candidat

Torrent ha recordat que és en base a la democràcia parlamentària i no per un "caprici ni arbitrarietat" que s'ha proposat Puigdemont com a candidat; que la designació és resultat de les converses amb tots els grups i que el candidat designat "compleix tots els requisits legals i té absoluta legitimitat per ser-ho"; que va ser escollit en unes eleccions amb una participació inèdita i amb resultat clar; i què Puigdemont s'hi va poder presentar sense restricció i, posteriorment, va poder adquirir l'acta de diputat amb els mateixos drets que la resta de membres de l'hemicicle. 

"Aquesta és una realitat que no es pot suspendre. La democràcia no es pot suspendre", ha subratllat després de retreure que amb aquest missatge el govern espanyol està dient els catalans que "no han votat bé".

"Oferir diàleg no està renyit amb actuar"

Ha assegurat que la seva obligació és defensar els drets de tots els diputats —també els que són a la presó o l'exili—, els mandats democràtics sorgits de les urnes i la sobirania del Parlament. Ha insistit que manté la mà estesa al diàleg i a la voluntat de practicar política, i que mai deixarà de fer-ho. "Ara bé, oferir diàleg, voler diàleg, no està renyit amb actuar. No suposa quedar-se de braços plegats", ha advertit.

En aquest sentit, ha comunicat que els serveis jurídics valorarà el recurs del govern espanyol en termes jurídics i, un cop tingui la decisió del TC, l'analitzarà també políticament.

Torrent ha exigit al govern espanyol respecte als ciutadans, als diputats, a la institució i a la democràcia parlamentària. "Exigeixo respecte per a tot això i, sobretot, respecte pel vot dels catalans i les catalanes", ha conclòs.