El Tribunal Constitucional (TC) ha donat deu dies perquè el Parlament li remeti una còpia de tots els acords relatius a la tramitació i al debat general "sobre la situació política creada per la crisi de la monarquia espanyola" del passat 7 d'agost. Així consta en la comunicació de l'Alt Tribunal de la qual ha tingut coneixement la Mesa del Parlament en la seva reunió d'aquest dimarts, i que té el seu origen en un recurs d'empara presentat per Ciutadans.

A més de demanar informació, el Constitucional també ha obert un termini de deu dies perquè les parts puguin "comparèixer" en relació amb l'esmentat ple, en què la Diputació Permanent va aprovar diverses resolucions en les quals, entre d'altres coses, es declarava que Catalunya és "republicana". També es va aprovar la reprovació de Felip VI i de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, aquesta última per "col·laborar" amb la fugida del Rei Emèrit.

Les resolucions més polèmiques no es van publicar íntegrament en el Butlletí Oficial del Parlament perquè el secretari general de la cambra va ordenar suprimir els punts que podien xocar amb el TC en contra del criteri del llavors president de la Generalitat, Quim Torra. Segons va explicar, és el seu "deure impedir qualsevol actuació que incompleixi les interlocutòries del TC" i els advertiments que el tribunal li ha fet directament. De fet, JxCat va intentar destituir-lo però ERC ho va impedir.

Cal recordar que el darrer president de la institució, Roger Torrent, i la resta de membres independentistes de la Mesa es troben actualment processats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l'aprovació de mocions contra la monarquia i de rebuig a la sentència del procés.

Altres fronts

En la reunió d'aquest dimarts, la Mesa del Parlament també ha tingut coneixement d'una altra comunicació del TC, que obre un termini de 15 dies perquè la cambra es personi i presenti al·legacions en relació amb el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel govern espanyol en relació amb la creació del "impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient".

Més enllà d'aquestes qüestions, la Mesa ha admès a tràmit 14 propostes de resolució: dues propostes de creació de comissió estudi -una sobre salut mental i addiccions i una altra sobre la protecció Delta de l'Ebre-, 94 preguntes al Govern a contestar per escrit i 20 sol·licituds d'informació, entre d'altres.