El ple del Tribunal Constitucional ha aprovat, per unanimitat, denegar la petició de suspensió de les penes de presó de Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull Rull. Les actuacions "també aborden la suspensió de la pena d'inhabilitació sol·licitada només per alguns i l'escrit presentat per tots com a circumstància sobrevinguda de la pandèmia provocada pel Covid-19", diu la resolució.

El TC argumenta que té "interès general mantenir la integritat dels pronunciaments de la Sala Segona del Tribunal Suprem, que aconsellen el compliment de la pena imposada". "La regla general ha de ser la improcedència de la suspensió, que es configura així com una mesura provisional de caràcter excepcional i d'aplicació restrictiva", diu el Constitucional, que considera que en aquest cas "no concorren les excepcionals circumstàncies que habiliten la suspensió de la pena de presó greu".

També rebutja que la situació de pandèmia de coronavirus o l'absència de risc de fuga siguin arguments vàlids per suspendre l'execució de la pena. En el cas de Turull, Rull i Sànchez, que també demanaven la suspensió de la condemna d'inhabilitació, el TC també rebutja suspendre-la.

En les interlocutòries que resolen els recursos de Rull i Turull, el TC admet que la inhabilitació absoluta "pot retallar els seus drets polítics i que la reparació que eventualment pogués procedir no seria íntegra" però diu que la "necessitat d'evitar l'alteració de l'interès general s'ha d'estimar prevalent" així com "el rellevant càrrec públic que ostentava el sol·licitant en el moment dels fets, la naturalesa dels delictes atribuïts i els particulars característiques de la seva comissió que la sentència impugnada detalla".

La decisió de denegar suspendre les condemnes es va prendre al ple de la setmana passada però el contingut íntegre de les interlocutòries s'ha fet públic aquest dimarts.