El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs de súplica dels eurodiputats exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín i manté les ordres de detenció contra ells en territori espanyol. Els magistrats han acordat per unanimitat rebutjar el recurs contra la resolució del 9 de setembre que denegava la suspensió de les ordres nacionals de detenció emeses pel Tribunal Suprem.

Això significa que el Constitucional manté vigents aquestes ordres en una nova interlocutòria, amb Cándido Conde-Pumpido com a ponent. "Si aquest tribunal aixequés les ordres estaria negant, de fet, la seva necessitat i legitimitat, així com la concurrència dels pressupostos jurídics que han portat a la jurisdicció ordinària a la seva adopció i manteniment", diu en un comunicat.

D'altra banda, el tribunal també rebutja la petició de plantejar una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. El Constitucional argumenta que s'ha fet un "judici de ponderació dels interessos en joc", com ara la gravetat i naturalesa dels fets, la durada de la pena imposada, la seva transcendència social i l'expressió de la "antijuridicitat de la conducta" dels recurrents.

 

Un magistrat recusat

El TC ha nomenat ponent de la sentència el magistrat Cándido Conde-Pumpido. Justament, un jutge que Puigdemont havia recusat

La defensa del president va presentar un recurs d'empara al TC en què recusa el magistrat Cándido Conde-Pumpido per considerar que no compta amb la "imprescindible imparcialitat". Les raons que argumenta són una conferència que va pronunciar el novembre del 2017 en què deixa clar el seu parer en relació als responsables del referèndum de l'1-O i la "relació d'amistat íntima" que l'uneix amb un dels fiscals que va portar el cas al Suprem, Javier Zaragona, així com les relacions amb la família d'aquest i la vinculació amb bona part de la resta de fiscals que van intervenir en aquella causa.

El text elaborat per la defensa de Puigdemont, que lidera Gonzalo Boye, desgrana al llarg de 61 pàgines les raons que han de portar el magistrat a apartar-se del cas. En primer lloc assenyala el posicionament que va adoptar públicament el 2017 davant d'aquest cas amb una conferència que el situa en circumstàncies similars a les que han portat a apartar-se del cas el també magistrat Antonio Narváez després de ser recusat.

Imatge principal: Toni Comín i Carles Puigdemont al Parlamen Europeu / EFE