El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat aquest dimarts ajornar fins a un ple del proper any, una vegada passi Nadal, l'anàlisi de la nova ponència del magistrat Juan Antonio Xiol sobre el recurs presentat per l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras davant la resolució que li va impedir de sortir de la presó per acudir a la sessió constitutiva del Parlament el gener del 2018.

La proposta sobre aquest assumpte estava inclosa en l'ordre del dia del conclave que se celebra des d'avui fins dijous vinent i que reprendrà les sessions també tres dies de la setmana vinent, en l'anomenat "ple escombra" per tancar l'any, però finalment els magistrats s'han mostrat d'acord a posposar l'anàlisi fins a després de les festes nadalenques, segons han assenyalat a Europa Press fonts d'aquest òrgan.

La primera proposta de sentència, procliu a concedir l'empara a Junqueras, no va tenir el suport majoritari d'aquest òrgan en la sessió de finals del mes de novembre passat, per la qual cosa no va arribar a votar-se. El magistrat Xiol, pertanyent al sector progressista del tribunal de garanties, la va retirar i n'ha presentat una altra amb sentit oposat que serà la que se sotmeti de nou a discussió ja el 2020.

La decisió del TC de posposar la seva resolució sobre aquest assumpte ha pogut tenir en compte una altra data clau, la del proper 19 de desembre, que és quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) dictarà sentència sobre l'abast de la immunitat com a eurodiputat del líder d'ERC en resposta a unes preguntes concretes formulades al seu dia pel Tribunal Suprem.

Fallida d'unanimitat del Tribunal

Sobre l'assumpte concret de la prohibició que el Tribunal Suprem va dictar respecte a Junqueras el gener del 2018, es pot arribar a produir de forma bastant probable una nova fallida de la unanimitat del TC, igual com va passar en el ple del passat 28 de novembre respecte d'un altre recurs del líder d'ERC, presentat contra la decisió del Suprem de mantenir-lo a presó durant tota la instrucció i enjudiciament del procés.

En aquest cas, la ponència del president Juan José González Rivas va obtenir el suport majoritari si bé la unanimitat que fins ara es mantenia en qüestions relatives al conflicte a Catalunya va quedar trencada perquè van anunciar vot particular tres dels magistrats. Aquesta sentència, juntament amb els seus vots particulars, serà previsiblement feta pública al llarg d'aquesta setmana.