El Tribunal Constitucional considera inconstitucional el tancament del Congrés dels Diputats durant el confinament per la covid-19. La decisió del TC no ha agafat ningú per sorpresa. De fet fa uns dies ja es coneixia la intenció de l'alt tribunal.

El ple del TC ha estimat el recurs d'empara presentat per Santiago Abascal i cinquanta-un diputats més de la formació d'extrema dreta Vox al Congrés dels Diputats.

Dret de participació política

Segons l'avançament de la resolució de la sentència feta pública aquest dimarts, el tribunal sosté que "ha estat vulnerat el seu dret fonamental de participació política"  i dicta a restablir en el seu dret als diputats i a declarar la nul·litat del primer dels acords de la Mesa del Congrés dels Diputats del 19 de març del 2020, que suspenia des d'aquella data el còmput dels terminis reglamentaris que afecten les iniciatives que es troben en tramitació a la Cambra fins que la Taula aixequi la suspensió". També declara nul l'acord de la Mesa del 21 d'abril del 2020, que va desestimar la sol·licitud de reconsideració presentada pel grup parlamentari de Vox al Congrés contra l'acord del 19 de març.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Antonio Narváez, considera que la declaració de l'estat d'alarma, no pot en cap cas interrompre el funcionament de cap dels poders constitucionals de l'Estat i, de manera particular, el Congrés dels Diputats. En conseqüència, la decisió de la Mesa va fer cessar temporalment la tramitació d'iniciatives parlamentàries dels recurrents, lesionant el seu dret de participació política.

Vots particulars

La sentència compta amb els vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido, María Luisa Balaguer i el president Juan José González Rivas. Ni la sentència ni els vots particulars s'han fet pública encara. 

Aquesta és la segona vegada  l’alt tribunal es pronuncia en contra de l’estratègia jurídica adoptada pel govern de Pedro Sánchez i les formacions polítiques que li van donar suport durant la pandèmia. El juliol passat el TC va declarar inconstitucional el confinament general de la població del primer estat d’alarma. Els magistrats van estimar parcialment el recurs presentat per Vox i van argumentar que l'executiu central va suspendre drets fonamentals amb un instrument legal que tan sols permetia limitar-los.

El ple del TC està pendent de resoldre un recurs, també de la formació de l’extrema dreta, sobre el segon estat d’alarma. El magistrat ponent proposa anul·lar preceptes relacionats amb la reducció del control parlamentari durant el segon semestre de vigència de l’estat d’alarma i sobre la delegació de competències a les comunitats autònomes.

 

Imatge principal, seu del Tribunal Constitucional a Madrid / ACN