El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional la Llei del Referèndum aprovada pel Parlament de Catalunya, el passat 6 de setembre, que estava suspesa cautelarment arran del recurs presentat pel govern espanyol. La decisió s'ha pres per unanimitat.

La suspensió es va fer a causa d'un recurs interposat pel Govern espanyol, tal com va anunciar Mariano Rajoy, "s'intenta imposar el referèndum de manera atropellada, barroera i il·legal, i no se celebrarà. No hi haurà referèndum d'autodeterminació perquè suposa privar tots els espanyols del dret a decidir el seu futur", sentenciava el cap de l'executiu espanyol.

En el seu recurs l'Executiu subratllava l'extraordinària rellevància constitucional de les seves impugnacions davant una "de les majors ofenses de la Constitució espanyola que per part d'un Parlament autonòmic es pot concebre en un Estat democràtic i de dret". 

La sentència, de 46 fulls, argumenta que el Parlament de Catalunya ha actuat al marge del dret entrant així en una via inacceptable. El Constitucional considera que, d'aquesta manera, s'ha posat en risc a tots els ciutadans de Catalunya. Per tant, declara la llei il·legal, inconstitucional i nul·la.

 

Seguirà ampliació