El Ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat per les defenses de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni ComínClara Ponsatí i Lluís Puig contra la decisió adoptada en el seu dia per l'instructor del 'Procés' Pablo Llarena, ratificada posteriorment per la Sala Penal del Suprem, de mantenir les ordres nacionals de recerca, detenció i ingrés a la presó dictades contra ells després de la seva elecció com a eurodiputats. No obstant això, i fins que s'estableixi doctrina sobre aquest assumpte, rebutja deixar-les en suspens.

Es tracta de les interlocutòries emeses pel magistrat instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, del 14 d'octubre i 4 de novembre de 2019 i les de la Sala Penal de 10 de gener, 23 d'octubre i 30 de desembre de 2020. Tanmateix, el TC rebutja la sol·licitud de suspensió cautelar formulada per Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig i manté les decisions preses pel Suprem.

El Tribunal aprecia que en el recurs concorre una especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal. Afegeix que l'assumpte suscitat transcendeix de el cas concret perquè planteja una qüestió jurídica rellevant i general repercussió social o econòmica.

 

 

El Ple acorda que es dirigeixi comunicació a la Sala Penal del Tribunal Suprem "perquè remeti certificació o fotocòpia adverada de les actuacions corresponents a les actuacions anteriorment citats".

Com que el tribunal "no considera justificada la seva adopció inaudita parte a la vista dels drets fonamentals la vulneració al·leguen els demandants, així com la naturalesa cautelar de la resolució judicial impugnada i els interessos constitucionalment rellevants que es dirigeix a tutelar" ha obert una peça separada de suspensió i ha donat trasllat a l'ministeri fiscal i als advocats de Puigdemont, Comín, Puig i Ponsatí perquè "efectuïn o, si escau, ampliïn al·legacions respecte a aquesta petició cautelar".

Un magistrat recusat

El TC ha nomenat ponent de la sentència que s'hagi de dictar el magistrat Cándido Conde-Pumpido.

Justament Puigdemont ha recusat aquest magistrat. La defensa del president ha presentat un recurs d'empara al TC en què recusa el magistrat Cándido Conde-Pumpido per considerar que no compta amb la "imprescindible imparcialitat". Les raons que argumenta són una conferència que va pronunciar el novembre del 2017 en què deixa clar el seu parer en relació als responsables del referèndum de l'1-O i la "relació d'amistat íntima" que l'uneix amb un dels fiscals que va portar el cas al Suprem, Javier Zaragona, així com les relacions amb la família d'aquest i la vinculació amb bona part de la resta de fiscals que van intervenir en aquella causa.