Una sentència del Tribunal Constitucional pot crear un precedent jurídic d'ara endavant. Aquest òrgan ha declarat que la "llibertat d'expressió no empara utilitzar les xarxes socials per dir assassí a un torero". En aquest cas, afegeix, a més, "a les poques hores de morir" la persona. Així doncs, es basa en la condemna que va rebre la regidora de Guanyem Catarroja, Datxu Peris, per un escrit a Facebook sobre la mort del torero Víctor Barrio l'any 2017. Per les seves paraules, Peris va haver de pagar una multa de 7.000 euros en base a la "intromissió il·legítima" al dret a l'honor del difunt. La regidora ho va recórrer i el TC també li ha tombat el recurs d'empara.

En concret, aquesta regidora va escriure sobre Barrio a les xarxes socials: "Podem tractar de vore l'aspecte positiu de les notícies per a no patir tant... Ja ha deixat de matar. El negatiu, entre altres, clarament, és que al llarg de la seua carrera ha matat massa. Massa dels del meu equip que, com dic sempre, és el dels oprimits, els que sempre perden perquè tenen a tots els opressors en contra, perquè tenen el partit amanyat. Ara, els opressors han tingut una baixa, una víctima més, un peó del seu sistema, i em pregunte, com molts, quantes baixes més".

Datxu toros FACEBOOK

Captura de facebook de la regidora valenciana

Com ho justifica el TC?

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Santiago Martínez-Vares, subratlla que, ateses les circumstàncies del cas, "les expressions utilitzades per la recurrent en empara s'evidencia com innecessàries, desproporcionades, així com mancats d'ancoratge en l'exercici del dret a la llibertat d'expressió ". I afegeix: "Per defensar públicament les seves posicions antitaurines no era necessari qualificar a la xarxa social d'assassí o d'opressor a Victor Barrio i mostrar alleugeriment per la seva mort. Menys encara fer-ho acompanyant el text amb una fotografia en què es mostrava al torero malferit, amb evidents mostres de dolor, i realitzar aquesta publicació a les poques hores de morir a conseqüència d'aquesta cornada a la plaça de toros de Terol, ocasionant amb això un dolor afegit que ja tenien els seus familiars".

D'altra banda, el TC situa dos conceptes com l'arrel de que aquesta publicació a Facebook fos inadmissible: "assassí" i "membre del grup d'opressors" ja que ho considera una ingerència al dret a l'honor, la seva reputació personal i una "denigració del seu prestigi i activitat professional". I més enllà del cas concret, el Constitucional acaba llançant una ferma defensa per la tauromàquia: "La professió a la qual es dedicava el senyor Barrio és, ara per ara, lícita i, per tant, no resulta possible dirigir expressions injurioses als qui l'exerceixen per aquest sol fet, sent clarament vexatòria l'expressió assassí per dirigir-se a un torero, pel sol fet de ser-ho, encara que no es comparteixi la seva activitat".

Una de les primeres que ha celebrat la decisió del TC ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso: "Tot el meu suport a la família de Víctor Barrio". Pel que fa a la regidora Datxu Peris, encara no s'ha pronunciat.

Isabel Diaz Ayuso Barrio TUIT

Tuit d'Isabel Díaz Ayuso que aplaudeix la decisió del TC

Foto de portada: imatge de recurs del torero Octavio Chacón a Logronyo