El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat de nou denegar la suspensió de la pena de presó de Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Sànchez. Segons ha informat el TC, "la diferència amb les interlocutòries anteriors és que, en aquesta, els recurrents al·legaven la sentència dictada pel Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les el passat 7 de gener", que va denegar l'entrega a Espanya de l'exconseller a l'exili Lluís Puig

La justícia belga va retreure al Tribunal Suprem (TS) que es declarés competent per jutjar a tots els implicats en el referèndum sense una base jurídica explícita. Una conclusió derivada de la denegació que van fer des de Brussel·les de l'extradició del conseller Lluís Puig a l'Estat. Bèlgica va considerar que el tribunal espanyol incomplia la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans.

 

Segons el TC, "el que va acordar el tribunal belga de cap manera vincula o condiciona aquest Tribunal per a la resolució dels recursos d'empara" que van demanar els líders independentistes catalans per tal que se'ls suspengués la pena de presó.

El Tribunal considera que, tot i el temps transcorregut des del passat 17 de juny de 2020, data en què es va denegar la primera suspensió de la pena sol·licitada pels recurrents, les raons donades en aquell moment “romanen incòlumes, perquè donada la gravetat de la pena imposada, no es constata el risc de pèrdua de finalitat del recurs d'empara que els demandants adverteixen, ja que la pena de presó que fins i tot restaria per complir supera clarament els cinc anys; límit temporal que com a regla general ha establert la nostra doctrina per accedir a la suspensió cautelar de les penes de presó".

Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sánchez i Quim Forn - Junts

Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Joaquim Forn en un acte de Junts

Les filtracions

Els presos també van al·legar la vulneració de l'article 6 CEDH, per les filtraciones sobre les deliberacions per a la resolució dels recursos d'empara contra la sentència condemnatòria dictada pel Tribunal Suprem.

Després d'assenyalar que el secret de les deliberacions d'un tribunal es configura com un pressupost bàsic de la imparcialitat i independència judicial i com una garantia bàsica del procediment penal, els presos afegien que el constant “degoteig de filtracions” s'ha traslladat també al Tribunal Constitucional.

Per la seva banda, el TC indica que "la denúncia relativa a la ruptura del secret de les deliberacions, donades les constants filtracions, manca de rellevància a l'efecte de dilucidar sobre la mesura cautelar sol·licitada (la suspensió de la pena de presó)".

 

Foto principal: Jordi Sànchez i Jordi Turull en un acte de Junts / EFE