En els pròxims dies el Tribunal Constitucional (TC) té a les mans decidir si els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig seran jutjats per tribunals catalans o aragonesos en el cas de les obres del Monestir de Sixena. La Sala Segona del Constitucional ha inclòs en l'ordre del dilluns vinent el recurs interposat pel representant legal de l'Ajuntament de Sixena, el lletrat Jorge Español, perquè declari la immediata i urgent nul·litat de totes les actuacions empreses pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per assumir l'enjudiciament dels dos exconsellers. 

En el seu recurs, aquest advocat al·lega que és el jutjat d'instrucció d'origen d'Osca qui ha de complir la sentència dictada pel mateix Constitucional el 2023 en resposta a un recurs de Lluís Puig. Puig va al·legar anteriorment davant del TC contra el seu enjudiciament pel tribunal d'Osca sostenint que seria una lesió als seus drets fonamentals com a aforat al Parlament català. El referit Jutjat Penal 1 va optar, no obstant, en la vista del recurs de Puig, per remetre la qüestió al Tribunal Suprem, que va decidir que devia ser el TSJC qui dirimís la causa per desobediència a l'autoritat judicial per negar-se a tornar 44 peces de Sixena a Aragó. Finalment, el TSJC ha considerat que s'han de jutjar els fets i es considera competent, tot i que està en mans del TC apuntar davant de quin tribunal. 

"Contents" pel judici

Tant Vila com Puig s'han mostrat "contents" amb el fet que el cas avanci després d'anys d'estancament. Vila ha explicat que, després de sis anys, el cas els tenia compromesos diners, esforços i la capacitat de prendre decisions en alguns casos. "El que és segur és que no es podrà acreditar en cap moment que hi va haver un ànim de desobeir. Vam fer les coses tan bé com vam saber procurar respectar les lleis catalanes", ha sostingut Vila. Per altra banda, ha mostrat també la preocupació per l'estat de conservació de la col·lecció d'art motiu de la polèmica. "Van prometre que farien obres al Monestir de Sixena perquè es poguessin visitar, i segueix tancat", ha afirmat. Segons Puig, ara mateix no se sap exactament on estan les obres d'art: "Fa més d'un any que les obres no estan a la vista de ningú i no sabem en quin estat es troben. Això és el que s'ha guanyat". 

La Fiscalia atribueix als dos extitulars de la Conselleria de Cultura un presumpte delicte de desobediència a resolucions judicials, i Vila també el considera responsable d'un presumpte delicte d'usurpació d'atribucions judicials. El tribunal també ha decidit imposar-los una fiança per cobrir eventuals responsabilitats civils, que xifra en 17.250 euros per a cadascun.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!