Després que aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi obert judici oral contra l'exconseller de Cultura i diputat de Junts Lluís Puig (Terrassa, 1959) pel cas de les obres d'art de Sixena —set anys després d'haver estat denunciat per la via penal per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena i el govern d’Aragó—, el director artístic i ballarí egarenc, actualment resident a l'exili a Brussel·les, ha valorat que era "esperable" i que durant el procés de la causa judicial hi ha hagut "tants errors de procediment i incongruències" que espera guanyar-ho i que arxivin la causa

En una entrevista aquest divendres a RAC1, Puig ha reiterat el "despropòsit" del qual parlava ahir sobre la causa oberta. L'exconseller de Cultura (durant quatre mesos de 2017) del govern de Carles Puigdemont ha explicat que de moment no han rebut comunicació de data, i ha afegit que la seva defensa presentarà un recurs contra la petició de fiança que fa el tribunal. En aquest sentit, ha recordat que el jutjat d'Osca ja va imposar una primera fiança de 88.000 euros que al final el Tribunal Constitucional va tombar, per la qual cosa confia que ara passi el mateix. 

A banda ha considerat "estrany" que es volgués executar una sentència que no era ferma i sobre la qual hi ha, assegura, diversos recursos pendents de resoldre. "Les obres no corrien cap perill, sabien perfectament on eren i no hi havia la por que es poguessin malmetre o que desapareguessin". A parer seu no hi havia "cap urgència després de tants anys de litigi" un litigi, però, que veu com "un procés irregular, més polititzat que no pas de dreta llei".

Preocupació pel patrimoni de Sixena

L'ara diputat del Parlament de Catalunya ha mostrat també la preocupació per l'estat de conservació de la col·lecció d'art motiu de la polèmica. "Van prometre que farien obres al Monestir de Sixena perquè es poguessin visitar, i segueix tancat". Segons Puig, ara mateix no se sap exactament on estan les obres d'art: "Fa més d'un any que les obres no estan a la vista de ningú i no sabem en quin estat es troben. Això és el que s'ha guanyat", ha lamentat l'exconseller juntaire, que considera que al final, "el perjudicat és l'amant del patrimoni que no pot visitar-lo. I si el patrimoni ha quedat malmès encara pitjor, perquè és molt difícil recuperar-lo".

"Hores de nervis" durant la votació fallida de l'amnistia

Sobre la votació fallida de la llei d'amnistia al Congrés pel 'No' de Junts en considerar que no blindava davant d'acusacions de terrorisme o rebel·lió, Puig ha afirmat que "totes les famílies i amics de gent represaliada van passar hores de nervis", però que manté la confiança en l'itinerari que queda per millorar si escau aquesta llei: "Que trobin la força de la paraula i la forma perquè acabi el patiment de tanta gent". Alhora, l'exconseller ha assegurat que vol veure és com s'aplica. "A veure quina capacitat imaginativa té aquest poder judicial, una vegada que la llei estigui al BOE", ha apuntat.

Vila confia a ser declarats innocents

Per la seva part, l'exconseller Santi Vila espera que el cas Sixena acabi arxivat i també confia que tant ell com l'exconseller Lluís Puig siguin declarats innocents. En declaracions a la cadena Ser, Vila ha reiterat que els dos van fer les coses "tan bé com vam saber" procurant respectar les lleis catalanes que partien d'una priorització de la protecció de l'art reclamat. Vila s'ha mostrat satisfet perquè al judici comptarà amb "l'absolut" suport de la Generalitat. Un canvi respecte a l'etapa del president Quim Torra, ja que l'exconseller ha explicat que des que hi ha Pere Aragonès, de seguida van contactar amb ell per "reconduir" la relació i oferir novament suport legal per la causa.