El Tribunal Constitucional ha convocat un ple per als dies 16 i 18 de juny, on decidirà si deixa en llibertat els presos polítics.

L'alt tribunal podria aplicar aquesta mesura mentre resol els recursos que van presentar contra la sentència del Tribunal Suprem. La Sala preveu resoldre de manera definitiva les peticions de suspensió de condemna sol·licitada per altres condemnats pel Tribunal Suprem en la mateixa causa, dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn, l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i el líder de Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

En l'últim Ple no presencial, els magistrats van rebutjar suspendre d'urgència -és a dir, sense escoltar la resta de les parts- l'execució de les condemnes, tot i que van acordar formar peça separada i concedir un termini de tres dies als sol·licitants d'empara i a la Fiscalia perquè facin les al·legacions que considerin convenients.

El Ministeri Públic va informar en contra de suspendre les penes, i això és probablement el que acordarà el Ple del TC el dia 16, segons les fonts consultades per Europa Press.

També es preveu el rebuig de les recusacions presentades tant per l'exvicepresident del la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras com per l'exconseller Raül Romeva i l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell, condemnats per sedició contra els membres d'aquest òrgan.

El Ple tindrà lloc presencialment, llevat que les circumstàncies sanitàries obliguin a canviar de plans després que l'anterior, el 6 de maig, s'hagués de fer de telemàticament. Per a això ja es treballa a buscar una sala que permeti als 12 magistrats reunir-se guardant les distàncies de seguretat, fet que sembla complicat a l'habitual saló de plens segons han assenyalat a Europa Press fonts d'aquest òrgan.