Reacció imminent. El president del Tribunal Constitucional (TC), Pedro González-Trevijano, ha anunciat aquest dimecres que convocarà un ple de “forma extraordinària i urgent” per resoldre si admet a tràmit el recurs del PP perquè aturi la reforma impulsada pel govern espanyol per renovar els membres d’aquest tribunal de garanties, que bloqueja el partit i els magistrats conservadors. La reacció del TC ha estat anunciada aquest dimecres al migdia, hores després que el PP presentés un recurs perquè el tribunal bloquegi la reforma, que s’ha d’aprovar dijous al Congrés dels Diputats, i que entraria en vigor l’endemà de publicar-se al BOE. A la tarda, encara no s’havia anunciat quan es farà aquest plenari urgent.

En concret, el PP ha presentat aquest dimecres un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per posar fre a les esmenes introduïdes en la proposició de llei que deroga el delicte de sedició per tal de canviar la llei orgànica del Poder Judicial i la llei del Tribunal Constitucional. Segons els populars, es tracta d’una “maniobra” del PSOE i Podemos que fa un "ús fraudulent" dels tràmits parlamentaris, ja que consideren que no hi ha cap relació entre una proposició de llei que pretén derogar un delicte com el de sedició amb la voluntat de la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional, en la qual es plantegen sancions per als magistrats que la incompleixin, com passa actualment amb el bloqueig de la seva renovació.

Els candidats conservadors del TC

D’altra banda, els vocals conservadors del CGPJ han escollit als magistrats del Tribunal Suprem César Tolosa i Pablo Lucas com els seus candidats per al Tribunal Constitucional, segons ha informat l’agència Efe aquest dimecres. A més, el grup conservador ha fet una nova petició de ple extraordinari al president del consell, Rafael Mozo, per tal que es culminin els nomenaments d’aquest tribunal de garanties amb les normes vigents. Dimarts, Mozo va refusar fer un plenari extraordinari perquè no s’havien aportat els noms dels candidats, com fixa les normes, i el bloc conservador ha arreglat aquest error. És el primer cop que el grup conservador del TC revela, finalment, els noms dels seus aspirants, tot i que ara cal veure la resposta del grup progressista. Inicialment, hi ha un ple ordinari del CGPJ convocat pel 22 de desembre, data en la qual el Senat ja tindrà la tramitació de la reforma del Poder Judicial i del TC, acordada pel PSOE i Podem, amb la qual es vol desbloquejar la renovació dels dos òrgans. En aquesta reforma es planteja que pugui haver-hi responsabilitats penals per aquells vocals del Poder Judicial que incompleixen la llei, com passa actualment.

El govern de Pedro Sánchez ja va escollir els seus dos integrants per renovar el TC: el magistrat de l'Audiència Nacional i exministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i de la catedràtica de Dret Constitucional i exdirectora general de Presidència, Laura Díez.