El Tribunal Constitucional (TC) ha convocat un ple extraordinari aquest dimecres a la tarda per tal de resoldre la impugnació del Senat contra la paralització de la tramitació de les dues esmenes parlamentàries que feien referen al Poder Judicial i el mateix Constitucional. Segons informa Efe, l'escrit d'impugnació presentat pel Senat contra la mesura cautelaríssima de suspensió, sol·licitada pel PP i acordada dilluns pel TC, sol·licita que aquesta impugnació es resolgui abans de demà, quan està previst que el Ple del Senat voti la proposició de llei, de la qual, de moment, se n'han retirat aquestes esmenes.

Aquesta reunió arriba després que el passat el Senat acatés la decisió del TC de tombar les esmenes que permetien  reformar el poder judicial i renovar, d’aquesta manera, el mateix Constitucional. Primer la Mesa de la cambra alta va decidir retallar les esmenes vetades pel tribunal i posteriorment els senadors de la comissió de Justícia les van retirar del text.

De manera que el pròxim dijous el Senat podrà aprovar el text, sense aquests punts. Segons Europa Press, si el Constitucional estimés ara aquest recurs de súplica, suposaria aixecar la suspensió urgent, de manera que podria donar temps al Senat per recuperar les dues esmenes. Tanmateix, s'acceptarà la reforma del Codi Penal pel que fa a la derogació del delicte de sedició i la reforma del delicte de malversació. 

El contraatac de la Moncloa

Malgrat el cop que ha suposat la decisió del TC per al govern espanyol, des de la Moncloa ja s'ha tramat un pla per tirar endavant la renovació d'aquests òrgans. La reforma judicial és es tramitarà amb proposició de llei del PSOE i dels seus socis. En aquests moments, els socialistes ja estarien en converses amb altres grups per impulsar aquesta proposició de llei que tindrà com a contingut les dues esmenes que va frenar el Constitucional.

S'espera que el pròxim dijous es registrin la nova proposició de llei per a la reforma judicial. La iniciativa anirà signada pel PSOE i Unidas Podemos i es preveu que demanaran  que es tramiti al Congrés per la via d'urgència. D'aquesta manera, les formacions del govern de coalició buscaven esquivar el bloqueig del sector conservador del CGPJ, que manté el TC sense renovar i impedeix, d'aquesta manera, un canvi de majories a l'alt tribunal en favor del sector progressista. ERC i el PNB ja han apuntat que donaran suport al text, malgrat que els republicans no descarten la possibilitat d'aprofitar aquest nou tràmit per provar d'introduir millores a la reforma.