S'obre la porta cap a Europa. El Tribunal Constitucional ha desestimat aquest dijous el recurs d'empara de la presidenta del Parlament Carme Forcadell que va presentar contra la sentència del 14 d'octubre del 2019. Una sentència que la va condemnar a onze anys i sis mesos d'inhabilitació per un delicte de sedició. És a dir, ha avalat la seva condemna i ha donat via lliure a Forcadell per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

El TC no ha fet pública encara l'argumentació. Només s'ha limitat a emetre una nota de premsa on explica que la sentència redactada pel ponent Ricardo Enríquez "descarta, entre altres qüestions, que l'actuació de la demandant com a presidenta del Parlament estigui protegida per la prerrogativa de la inviolabilitat" que recull l'article 57.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

El camí de Sànchez, Cuixart, Rull i Turull

L'article esmentat "no pot emparar actuacions de la cambra o dels seus òrgans que són expressió d'un mer poder de fet, al marge per complet del dret i de l'exercici de les funcions que constitucionalment i estatutària té encomanades" el Parlament, segons els magistrats. La sentència completa, igual que els vots particulars, es notificarà i es donarà a conèixer en els pròxims dies.

La resolució del Constitucional obre la porta a la possibilitat que Forcadell porti el cas al Tribunal d'Estrasburg, tal com ja han fet Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull i Jordi Turull. "Cap sorpresa. Via lliure per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans", ha reconegut a Twitter. De moment, les coses sembla que van bé per Europa: el Tribunal Constitucional de Bèlgica ha tombat aquest mateix dijous la llei d'injúries a la Corona en el país arran del cas de l'extradició del raper Valtònyc.

TUIT carme forcadell sentencia tc

Una decisió per majoria i no pas unanimitat

Cal esmentar que els magistrats no han adoptat la decisió per unanimitat, sinó per majoria, perquè dos dels membres del tribunal, els progressistes Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, han anunciat vot particular. En aquest sentit, els magistrats han resolt el recurs de Forcadell abans que es dugui a terme la renovació del ple del Constitucional acordada pel PP i el PSOE.

Està sent una setmana polèmica en clau constitucional. Per una banda, el TC ha admès a tràmit el recurs de Vox contra els acords del Parlament. Per una altra, ha tombat el segon estat d'alarma del govern espanyol decretat per frenar la pandèmia de la covid-19. Finalment, ha anul·lat part de la llei sobre l'impost de la plusvàlua municipal, l'únic tribut sobre l'especulació i que és una de les principals fonts d'ingressos dels ajuntaments.

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament Carme Forcadell / ACN