El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha avalat que els estudiants catalans puguin realitzar la prova d'avaluació final d'Educació Primària també en castellà i no només en català, com defensava la Generalitat, que fa tres anys va recórrer el Reial Decret 1058/2015 sobre aquestes proves d'avaluació en considerar que vulnerava les competències de Catalunya. La resolució de l'alt tribunal però no té cap efecte pràctic ja que aquestes proves, previstes a la llei Wert, no s'han fet mai a Catalunya, on sí que es fan les proves de competències bàsiques. Aquestes proves, pròpies del departament d'Educació, es fan en llengua catalana, excepte els exàmens de castellà i de llengua estrangera.

Segons la sentència del TC, pares, mares o tutors legals poden elegir si els seus fills realitzen aquesta prova en llengua castellana o la llengua cooficial corresponent", i desestima així el "conflicte positiu de competències" que va presentar el Govern de la Generalitat el 2016.

Fa tres anys, el TC va admetre a tràmit el conflicte de competència promogut per la Generalitat contra la regulació d'aquestes proves establertes en la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), que va ser aprovada el 2013 pel Partit Popular.

Segons va argumentar el Govern, presidit llavors per Carles Puigdemont, el reial decret de les proves d'avaluació de Primària vulnerava la competència de la Generalitat en matèria educativa i en matèria de llengua pròpia, i suposava una vulneració del règim lingüístic de l'ensenyament a Catalunya establert per l'Estatut.

En concret, el Govern qüestionava que el reial decret aprovat el 2015 permetés "l'elecció per part de les famílies de la llengua, cosa que no és acceptable en la normativa catalana," segons va criticar la llavors consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz.