La declaració d'independència del 27 d'octubre ha estat anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC). Ho ha confirmat la portaveu del PSC, Eva Granados, que ha explicat que el seu grup va presentar un recurs d'empara contra l'aprovació del text aprovat amb els vots de Junts pel Sí i de la CUP. 

"S'han vulnerat els drets dels diputats a exercir les funcions representatives dins dels requisits que assenyalen les lleis", assegura la sentència del Constitucional, que Granados ha avançat en una roda de premsa des del Parlament. El TC ha declarat la nul·litat de les dues votacions del 27-O: "Una que es deia Sobre els representants de Catalunya, que contenia la declaració d'independència, i una altra anomenada Procés Constituent", puntualitzava la portaveu.

El mateix 27 d'octubre el Constitucional ja va admetre a tràmit el recurs d'empara dels socialistes catalans sobre el ple d'aquell dia però no va poder acceptar les mesures cautelars, ja que la sessió ja s'havia celebrat.

D'altra banda, el TC també ha notificat aquest dimarts als socialistes que estima el seu recurs presentat contra el ple que s'havia convocat pel 9 d'octubre del 2017 en què es volien valorar els resultats de l'1-O. El TC va suspendre aquell mateix ple el 5 d'octubre acceptant les mesures cautelars que demanaven els socialistes i ara els notifica que estima el recurs i declara nul l'acord de la mesa que va qualificar i admetre a tràmit la convocatòria del ple. 

Llei de Presidència

El grup parlamentari del PSC-Units també ha anunciat que presentarà un recurs d'empara davant del TC contra la reforma de la llei de Presidència que va aprovar la setmana passada el Parlament. Granados ha insistit que "no es pot fer una teleinvestidura ni tampoc un telegovern".

La diputada ha afirmat que veuen "conculcats" els drets de molts ciutadans amb aquesta reforma legislativa i ha lamentat el "menyspreu" a la ciutadania volent tirar endavant una investidura a distància, motius pels quals han decidit demanar l'empara del Constitucional. D'altra banda, ha qualificat de "vergonya" que Catalunya estigui pendent "del que digui un únic diputat", en al·lusió a Carles Puigdemont, i ha exigit als independentistes "que deixin de marejar la perdiu".

Els socialistes estan "enllestint" el recurs d'empara que presentaran davant del TC. Ho fan davant d'una situació que els produeix "vergonya aliena" pel comportament de les forces independentistes, a qui ha reclamat que si tenen un pla D "el donin a conèixer quan abans millor". 

Granados també ha alertat contra un president "titella o super provisional" i per això ha fet una crida a "tenir en compte el que significa la institució de la presidència" i el "respecte que mereixen tots els ciutadans". 

"L'ensenyament ha de quedar al marge del procés polític"

D'altra banda, s'ha mostrat crítica amb la postura del PP català amb l'ensenyament després de la seva proposta sobre "adoctrinament" però també amb les forces independentistes: "Ens agradaria que el procés independentista i el procés en què el PP i Cs alimenten la confrontació, sortís de les escoles". La diputada ha afirmat que li agradaria que "no existís cap situació" com les que denuncia el PP però, a la vegada, els ha retret les situacions que "promou" el Partit Popular per "confrontar" professors i alumnes. 

Granados ha reclamat que els estudiants "tenen dret a una educació lliure, crítica, lliure de qualsevol biaix ideològic" i ha defensat la "professionalitat" del cos docent. Ha afegit, però, que si s'han donat "casos puntuals" s'hauran d'investigar i que existeixen els mitjans, com la inspecció o el Síndic, per poder-ho fer. "Treguin les mans, els comunicats de premsa i el càlcul de les escoles de Catalunya", ha sentenciat.