Avui sí que es pot parlar d'un dia històric a les Corts espanyoles. La llei d’eutanàsia continua imparable el seu tràmit parlamentari. De fet, avui ja l’ha culminat al Congrés, on després de passar per comissió ha rebut el vistiplau final del ple de la cambra baixa amb una majoria aclaparadora. Només la dreta, i no tota, s’hi ha oposat. La nova norma s’havia vist obstaculitzada per les diferents convocatòries electorals del 2019. Ara només li queda passar pel Senat. Des del govern espanyol esperen que entri en vigor durant els primers mesos del 2021. El dret a una mort digna, regulat només en tres països europeus, compta amb un ampli suport social. Segons el CIS, fins al 70% dels espanyols, fins i tot entre els qui es declaren catòlics. La llei arriba després d'anys de lluita de moviments ciutadans.

Així, en les votacions d'aquest dijous al Congrés dels Diputats, el PP i Vox s'han quedat sols votant en contra del dictamen de la comissió. La resta de formacions —inclosos tots els partits catalans— hi han donat suport. El marcador final: 198 vots a favor, 138 en contra i dues abstencions. La dreta i l’extrema dreta han tornat a protagonitzar un debat desagradable, fent servir expressions com “suïcidi assistit”, però no han pogut aturar el nou dret social. La votació ha acabat amb un enorme aplaudiment.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha agraït el suport als grups parlamentaris, però també a les entitats de la societat civil que han batallat per aquest nou dret. "És un dia important per a tota la ciutadania, perquè avancem cap a una societat més humana i més justa", ha assegurat el dirigent català. Ha recordat que és un reclam social que ve de lluny i que "avui s'imposa el sentit comú i la humanitat". Quan s'aprovi definitivament al Senat, des del Ministeri treballaran perquè sigui una realitat immediatament.

Amb aquesta llei, Espanya es convertirà en el sisè estat del món que dona cobertura legal a l'eutanàsia. Abans han legalitzat el dret a la mort digna tres països europeus (Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg), el Canadà i Colòmbia.

Condicions per a l'eutanàsia

​En l’exposició de motius, la proposició de llei planteja donar “una resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a una demanda sostinguda de la societat actual com és l’eutanàsia”. La proposició de llei contempla els requisits dels sol·licitants, el procediment per a demanar i rebre la prestació així com les garanties del Sistema Nacional de Salut.

D'acord amb aquesta llei, l’eutanàsia podria sol·licitar-la “tota persona major d’edat i en plena capacitat d’obrar informada i que es trobi en els supòsits de malaltia greu i incurable o de malaltia greu, crònica i invalidant causants d’un patiment físic o psíquic intolerables". La norma remarca que ha de tenir almenys residència espanyola i ser “capaç i conscient” quan ho demana. Hauran de passar per dos metges diferents.

La dreta, enfurismada

Com en debats anteriors com l’avortament o el matrimoni igualitari, la dreta i l’extrema dreta han tornat a mostrar la seva pitjor cara, amb un llenguatge passat de voltes. En nom del PP, el diputat José Ignacio Echániz ha denunciat que és una llei “injusta, inoportuna i inconstitucional que va contra tots”. Carlos García Adanero, de Navarra Suma, directament ha acusat el govern espanyol d’”empènyer” els pacients al suïcidi en lloc d’oferir-los tractaments pal·liatius. I la diputada de Vox Lourdes Méndez ha carregat contra la norma de “comunistes, separatistes, hereus del terrorisme i l’esquerra radical” que ho convertiran en “sentències de mort als més dèbils". Ha acusat l’Estat de “matar”.