Com s'ho fa Luis Medina, el fill de Naty Abascal, per seguir tenint una vida de luxe i evitar ser embargat? D'entrada, més enllà de dipositar els diners en un entramat de paradisos fiscals, el crèdit més immediat que necessita l'aconsegueix a través d'un sistema de targetes innominades. D'aquesta manera, pot justificar només tenir 247 euros en bancs espanyols però gastar-se el que vulgui diàriament amb un altre compte corrent. 

“No apareix el nom de la persona que la utilitza, estan carregades amb els comptes de societats que són els que disposen els fons, normalment en paradisos fiscals. Aquestes persones poden portar un nivell de vida molt alt sense que Hisenda en sigui conscient. Estem investigant", conclou José Maria Mollinedo, secretari general del sindicat d'Hisenda Gestha, en declaracions a Cuatro. D'aquesta manera, tots els organismes apunten al frau de Medina: primer va ser la Fiscalia Anticorrupció, posteriorment un jutjat de Madrid i ara la Hisenda Pública.

Hisenda està investigant el cas

Una targeta innominada, com reitera el seu nom, no apareix el titular imprès i permet que hi hagi un altre mecanisme d'identificació que seria a través d'un codi PIN. Aquestes també s'anomenen targetes mixtes i ofereixen la possibilitat de disposar de crèdit i dèbit en una mateixa targeta. Quan fem un pagament o quan anem al caixer a treure diners en efectiu, és còmode tenir totes les opcions a la nostra disposició i escollir segons les nostres preferències i necessitats en aquell moment.

Mollinedo assegura que tot forma part d'una estratègia de Medina: “No només tindrà aquesta disposició. Quan es tracta de persones amb patrimonis importants, solen amagar els diners a través de societats interposades, en efectiu. De vegades també es recorre a caixes de seguretat en entitats financeres. Aquest comportament és molt habitual en persones amb molt de patrimoni, intenten aparentar que no el tenen”. No obstant, retirar diners de cop o estalviar-se els impostos en paradisos fiscals amb la residència a Espanya constitueix tot un delicte i arran de la investigació i la querella admesa a tràmit per un jutge, ara també perilla l'entramat de societats que té Medina escampades arreu del món. L'exemple més flagrant és que el iot que va comprar-se gràcies al milió d'euros que va rebre de la comissió per vendre testos defectuosos al PP de l'Ajuntament de Madrid, té el seu lloc fixat a Gibraltar, fora de la frontera espanyola.

"Pa la saca"

Amb la investigació oberta, es coneixen nous detalls. Com el que publica en exclusiva Eldiario.es que ha tingut accés als correus electrònics entre Medina i Collado. La venda es va efectuar en el pitjor moment de la pandèmia, la primera onada per covid, i justament el dia que morien 211 persones per aquest virus a Madrid, els correus que es van intercanviar donen exemple de la mofa que en feien: "Pa la saca", escrivia l'altre empresari que va rebre 5 milions d'euros de comissió, Luceño a Medina constatant que l'estafa s'havia comès amb tota comoditat i ja havien cobrat el que s'havia pactat.