El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha il·lustrat abans de la junta de Portaveus al Congrés i enmig de la crisi a Ferraz, la seva indignació que el secretari general Pedro Sánchez no vulgui avenir-se al referèndum, fet que li permetria aconseguir els vots dels republicans i el PDC. "Primer va dir que mai es reuniria amb els sediciosos, però ara ja no ens diu separatistes, ara som sobiranistes", ha assegurat Tardà sobre un canvi de tracte del secretari general cap als independentistes. 

Segons líder d'ERC a Madrid, després de l'obertura aparent, seu rival hauria de "culminar i arribar a la meta", és a dir, acceptar el referèndum. "No només l'investirem, sinó que l'aplaudirem", ha tancat. Tardà no ha volgut respondre sobre com li queien els rumors que un sector del Partit Demòcrata Català hagués parlat sobre pensar l'oportunitat de fe fora el president en funcions, Mariano Rajoy. "Nosaltres votarem no si no hi ha referèndum a l'escocesa" ha recordat.

Tardà no és l'únic que reconeix aquesta obertura del socialista en els darreres dies, després que fa uns mesos els negués el diàleg. El portaveu de Podemos, Íñigo Errejón, ha informat que Sánchez havia passat de tenir ERC i PDC "als llimbs" a dir que calia treure'ls. "Ara ens diu que és possible parlar amb ells i ens diu que és pedagogia", s'ha explicat. Errejón ha atiat el fantasma que el PDC pugui prioritzar desbancar Rajoy. "Jo crec haver escoltat el senyor Homs dir quelcom similar" ha conclòs.

Errejón ha indicat que la pilota estava ara a la teula de Sánchez i la possibilitat que canviïi d'opinió. Per exemple, ha exposat que durant la Junta de Portaveus havia proposat una compareixença de José Manuel García-Margallo per les seves declaracions fa unes setmanes, "una comparació molt desafortunada, comparant el sobiranisme i el terrorisme com dos mals equivalents". En aquest sentit, Podemos ha votat a favor amb PNB, ERC i PDC, però el PSOE no ha facilitat la compareixença.