El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha defensat la independència de Catalunya com a palanca de canvi a l'estat espanyol. El diputat ha emprat l’eslògan del bàndol republicà durant el setge a Madrid a la Guerra Civil Espanyola i l’ha invertit: “Ara defensar Catalunya és defensar Madrid”. El republicà participa avui en una jornada de la Fundació Josep Irla, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu que se celebra a Prada (Conflent).

Amb aquest paral·lelisme, Tardà ha obert la possibilitat que la independència pugui representar una “ruptura” que posi “en escac” a l’estat espanyol. És més, ha apuntat que la creació d’una república catalana podria suposar transformar l’estatus polític espanyol d’una monarquia a una república.

Gimnàstica sobiranista

Tardà ha explicat que encara queda molt perquè el procés d’independència culmini. “De fet encara no hem res. Fins ara només hem fet gimnàstica sobiranista”, ha explicat el diputat republicà. Per a ell, el començament de la batalla per la independència començarà després del referèndum de l’1 d’octubre.

El portaveu d’ERC al Congrés ha participat en una conversa per a exposar els reptes que tindrà la Catalunya independent, entre les quals ha destacat la precarietat laboral dels joves, el sistema públic de pensions, la xenofòbia i l’auge de l’extrema dreta.

Els reptes de la Catalunya independent

Tardà ha detallat els reptes que ha d'afrontar la Catalunya independent en un segle XXI, que creu que "ha de millorar el segle terrible que va ser el XX".

El republicà s'ha mostrat preocupat per l'auge de diversos fenòmens, del que ha destacat l'exclusió social. "Maleïda la pàtria, per molt catalana que fos, que exclogués a part dels seus fills", ha reclamat Tardà per la República catalana.

Reivindica ERC

Tardà ha volgut reivindicar la seva formació política, Esquerra Republicana de Catalunya, de qui ha destacat tres idees principals: la llibertat, la igualtat i la fraternalitat, els mateixos que van fonamentar la Revolució Francesa.