Amb uniforme idèntic, la gira del duet Joan Tardà i Xavier Domènech ha fet parada aquest dimecres a la seva segona casa, Madrid. La cita al Congrés dels Diputats, on tots dos van tenir un escó que ja han abandonat, ha estat especial. No només perquè hi presentaven el seu llibre Entre Ítaca i Icària, sinó perquè a la mateixa hora també actuaven Íñigo Errejón, postulant-se com a candidat pel 10-N, i Pablo Iglesias, presentant un llibre amb José Luis Cebrián. Però, mentre les esquerres espanyoles han tornat a exhibir la seva profunda divisió, les esquerres catalanes han tractat de projectar-se amb una sola veu. A les portes de la sentència del Tribunal Suprem, Tardà i Domènech han avisat que “serà molt bèstia”. És per això que han posat sobre la taula quina haurà de ser la prioritat l’endemà del veredicte: l’alliberament dels presos polítics.

En l’acte moderat per la periodista Àngels Barceló, l’històric portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés ho ha advertit molt clarament: “S’obrirà una lluita per l’amnistia dels presos polítics i el retorn dels exiliats, en no assumir el delicte”, ha assegurat Joan Tardà, que ha advertit que la sentència “és una caixa que no sabem què conté”. Ha mostrat sorpresa perquè a la capital de l’Estat “no estiguin alarmats”. En aquest sentit ha avisat que per moltes presons que hi posin el reclam d’amnistia serà ben present: “Hi haurà presons i hi haurà amnistia; hi haurà violència i hi haurà pacifisme”.

En els mateixos termes s’ha expressat l’exdirigent dels comuns, que ha advertit que la sentència “serà molt dura”. “Es pot estar d’acord amb ells o no, però que hi hagi a la presó els dirigents de les dues principals entitats, dels dos partits majoritaris, un vicepresident de la Generalitat… Serà molt bèstia”, ha assegurat Xavier Domènech, que ha assenyalat quina hauria de ser la prioritat: “La política ha de treure la gent de les presons. És el primer que ha de solucionar la política”. Ha avisat, en referència al moment actual, que “la independència està més lluny que mai però és quan més pot créixer” per l’enorme desafecció de la societat catalana amb les institucions de l’Estat espanyol, començant per la monarquia.

Un altre eix vertebrador del discurs dels dos exdiputats ha estat la necessitat d’establir un diàleg real. Segons Tardà, “un diàleg eficaç serà el que no posi condicions”, o el que és el mateix, sense haver de renunciar al referèndum. “Haurem d’esperar anys, anys i anys?”, s’ha preguntat. “Es posa en risc la mateixa viabilitat del sistema”, ha afegit. El dirigent republicà ha fet un altre advertiment: “fiant-ho tot a la repressió”, l’Estat no aconseguirà abaixar l’independentisme del 48% al 30%, sinó fer-lo pujar fins al 70%.

Xavier Domènech ha constatat que, de moment, no hi ha res. “A Catalunya, dos anys després dels fets d’octubre, i d’omplir-se la boca que som els campions del diàleg, no hi ha hagut diàleg”, ha assegurat l’exlíder dels comuns. De la mateixa manera, ha certificat la manca d’actitud de Pedro Sánchez: “Cal sortir i dir que vols solucionar-ho, no sortir i dir que no t’han donat la majoria que volies”. Domènech ha arribat a dir que “el procés i el 15-M, tal com l’hem entès, s’han acabat”, però que “tot continua allà” i pot derivar en moviments més potents.

Mentre l’esquerra espanyola s’esbatussa en platós de televisió, Tardà i Domènech han deixat a Madrid un exemple d’entesa de les diverses esquerres, en aquest cas l’independentista i la confederalista. En gairebé tot han coincidit, fins i tot en la vestimenta: una sòbria camisa blava. “Semblem el Casado i el Rivera”, feien broma abans de començar la presentació.