El Govern tanca definitivament l'expedient de l'exconseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Alfred Bosch per presumptes assetjaments sexuals per part del cap de gabinet del seu despatx, Carles Garcias.

Segons fonts del diari ARA, s'ha conclòs que Bosch va cometre una "infracció greu" i "sancionable" perquè no va activar el protocol de la Generalitat per prevenir l'assetjament sexual, però no el sanciona perquè ja va dimitir del càrrec.

"Finalment s'ha tancat un procés llarg i dur. En part, el desenllaç reivindica allò que vaig defensar des del principi; els possibles errors polítics i de gestió els vaig assumir amb la meva dimissió i eren per no activar un protocol del qual en desconeixia els mecanismes", segons ha explicat Alfred Bosch a ElNacional.cat. "No està de més recordar que aquest cas tracta sobre presumptes fets provocats per una altra persona, que jo vaig cessar abans que el cas saltés a l'arena pública", ha continuat.

A més, Bosch també ha exposat que "ara es tanca un procés sens dubte massa llarg i polititzat, que jo sempre he demanat que entrés en el terreny de la justícia, cosa que no ha succeït. En qualsevol cas, espero poder sortir del tancat de la política partidista i recuperar la meva vida anterior en l'àmbit de les lletres i de la reflexió humanística."

Cap sanció 

El règim sancionador que s'aplica en l'incompliment del codi de conducta dels alts càrrecs en el cas de faltes greus preveu el següent: la suspensió de l'exercici del càrrec entre tres i sis mesos; una multa d'entre 600 i 6.000 euros, la inhabilitació per ocupar un càrrec públic en el termini màxim d'un any i la pèrdua o la reducció de fins al cinquanta per cent de la pensió indemnitzatòria a què es pugui tenir dret en el moment de cessar del càrrec.

El Govern ha descartat multar a Bosch o impedir que no cobri la pensió. De fet, l'exconseller va passar a cobrar 2.163,39 euros mensuals des de l'endemà de deixar de ser conseller, com a indemnització prevista legalment durant 18 mesos.

El cas d'assetjament sexual

El cas de les presumptes agressions sexuals les va avançar també el diari ARA, que ho va publicar el març de 2020. Bosch va destituir la seva mà dreta i cap de gabinet del seu despatx, Carles Garcias, mesos abans. Segons el rotatiu, Garcias feia comentaris, missatges i insinuacions a treballadores de la conselleria i fins i tot podria arribar a ser molt insistent per veure's amb elles a soles. Les dones van posar en coneixement dels dirigents d'ERC i Bosch va moure fitxa.

L'exconseller Bosch sempre ha negat tenir cap coneixement dels fets abans de veure-ho publicat.

ERC va defensar Bosch

ERC va exonerar l'exconseller d'Afers Exteriors Alfred Bosch pel presumpte cas d'assetjament sexual que va protagonitzar el seu cap de gabinet, Carles Garcias, segons va avançar l'Ara i van confirmar fonts republicanes a ElNacional.cat.

La formació ho va decidir per unanimitat aquest dilluns a les resolucions de la comissió de garanties, en les quals, a banda, han arxivat l'expedient obert a Garcias, acusat d'assetjament sexual.

Segons van explicar en un comunicat, si bé la formació no pot sancionar Garcias perquè no és militant d'ERC, a conseqüència de l'expedient no podrà tornar a militar a ERC en un futur. El partit va explicar que, segons el reglament intern, només es permet l'enjudiciament de persones militants i, per això, no se'l pot sancionar.

Imatge principal: Alfred Bosch quan va presentar la seva dimissió. - EFE