ERC ha exonerat l'exconseller d'Afers Exteriors Alfred Bosch pel presumpte cas d'assetjament sexual que va protagonitzar el seu cap de gabinet, Carles Garcias, segons ha avançat l'Ara i han confirmat fonts republicanes a ElNacional.cat.

La formació ho ha decidit per unanimitat aquest dilluns a les resolucions de la comissió de garanties, en les quals, a banda, han arxivat l'expedient obert a Garcias, acusat d'assetjament sexual.

Segons han explicat en un comunicat, si bé la formació no pot sancionar Garcias perquè no és militant d'ERC, a conseqüència de l'expedient no podrà tornar a militar a ERC en un futur. El partit ha explicat que, segons el reglament intern, només es permet l'enjudiciament de persones militants i, per això, no se'l pot sancionar.

Bosch, exonerat

D'altra banda, l'expedient obert a Bosch en qualitat de superior jeràrquic de Garcias també ha quedat arxivat i sense imposició de cap sanció. El comunicat apunta que les conclusions de l'expedient consideren que Bosch va assumir "motu proprio les màximes responsabilitats polítiques que se li podrien exigir, en dimitir de manera immediata tant dels càrrecs públics com orgànics quan el cas va transcendir". 

"La instrucció duta a terme constata que el Sr. Bosch va actuar guiat pel principi de prudència, i ha quedat provat que va recollir indicis per poder actuar si s’esqueia, com així va fer el 24 de gener cessant el Sr. Garcias, molt abans que el cas es fes públic", destaquen des d'ERC. D'aquesta manera, l’expedient finalment exonera Bosch per presumpta negligència en l'abordatge del cas.

Tal com el mateix Bosch va explicar en una compareixença en comissió al Parlament, ERC ha recordat que l'exconseller ha iniciat un procés de formació personal en l’àmbit de la igualtat de gènere i la no discriminació, i "compta amb el suport del partit i l’acompanyament d’entitats feministes legitimades".