"Mai he vist una reacció tant despropocionada per un àudio". Tamara Carrasco s'ha assegut avui al banc dels acusats per la seva implicació amb els CDR. El judici a Carrasco ha començat avui i avui mateix ha quedat vist per sentència. Acusada d'incitació de desordres públics després d'estar tancada durant 14 mesos per les acusacions de terrorisme de la Guàrdia Civil. La policia va trobar un mapa a casa i un missatge de veu de whatsapp on explicava les directrius per als CDR que venien d'una assemblea on havia participat. Avui ha declarat que mai va donar cap directriu, sinó que va transmetre el que es va decidir en una reunió. 

Tamara Carrasco ha fet una declaració curta i endreçada. Admetent que formava part d'un CDR i explicant exactament el que són: Comitès de Defensa del Refèndum de l'1-O. On s'ha destapat ha estat en el torn final de paraula on ha carregat durament contra els poders de l'estat. "Tinc la oportunitat d'explicar la veritat, la meva veritat. He partit una operació d'estat, amb un relat de violència que no ha existit mai", ha dit Carrasco.

En un discurs contundent i que ha llegit ha denunciat que ha estat víctima d'un setge públic. "Tota la meva vida es va fer pública i es va promoure el meu linxament públic. Se'm va assetjar i se m'ha amenaçat". I sobre aquest extrem ha anunciat accions legals. Tamara Carrasco va ser detinguda acusada de terrorisme i ha acabat jutjada per incitar desordres públics, ni tant sols per provocar-los: "El meu patiment per un no res". Carrasco ha tingut paraules també per Adrià Carrasco, l'altre acusat en la seva causa: "Tinc un company exiliat a 1.000 quilòmetres perquè és català, antifeixista i independentista".

I ha sentenciat que ha pagat un preu altíssim per manifestar-se i defensar els seus principis: "Això no es justícia es escarment".

La investigació de la policia espanyola

També han declarat avui dos dels caps de la investigació que han admès que les coses "van anar evolucionant a una altra cosa que va acabar en l'operació Judes". Un d'ells ha fet equilibris per no tirar per terra la causa que hi ha a l'Audiència Nacional contra els CDR també de l'Operació Judes: "Els CDR tenen un tamany divers i tenen a gent de tota condició. El problema és que una part d'ells, més que una reivindicació sociopolítica s'han orientat a accions tipus sabotatge i violència. No vol dir que tots els CDR tinguin aquesta vena violenta però son grups molt heterogenis. Et pots trobar de tot: gent activa social i políticament i gent violenta".

També ha insistit que l'àudio "era públic" i que corria lliurement per la xarxa. Ha apuntat que podria haver estat enviat per un "confident" però que no ho sabia del cert. També que van poder determinar que la seva autora era Tamara Carrasco perquè el van comparar amb un vídeo allotjat a Youtube on Carrasco llegia un manifest i que un informe forense preliminar així ho va determinar.

Un segon agent, el secretari de l'atestat, ha afegit que l'àudio el van aconseguir d'un mitjà de comunicació que l'havia penjat. Això sí, quan l'advocat de Tamara Carrasco, Benet Salellas, li ha preguntat si va fer constar a l'atestat quin era el mitjà i quan el van localitzar ha reconegut que no ho va fer constar.

Tant la Fiscalia com la Guàrdia Civil han assegurat que les proves apunten que l'activista tenia un paper "preponderant" en l'organització d'actes de sabotatge com a resposta a la detenció de Carles Puigdemont.

Tot i que la Fiscalia ha reduït l'acusació a la incitació del tall de cinc carreteres perquè la resta d'accions no es van materialitzar, un dels agents que han declarat ha assegurat que l'àudio "era el guió del que posteriorment va passar". La Fiscalia també ha assegurat durant el judici que l'organisme "no té res en contra dels CDR ni de les idees que defensen". "No acusem per idees polítiques sinó per uns fets que intentem demostrar", ha afegit.