La plataforma de protesta contra la sentència del judici al procés Pícnic per la República s'ha sumat a les més de tres-centes activitats que ha convocat el Tsunami Democràtic per la jornada de reflexió. 

La convocatòria ha estat contundent. Unes cent-cinquanta persones han tallat l'antiga zona fronterera del Pertús, a la Catalunya Nord. L'acció ha començat a les 11 hores del matí a la Nacional II i el tall s'ha allargat fins a la una del migdia. Seguint les indicacions de Pícnic per la República, els manifestants han aparcat el vehicle abans de travessar el punt fronterer, han creuat les cabines de control a peu i han tallat el trànsit a la banda nord. 

Una gran pancarta recordava al punt fronterer la jornada de l'1-O entre crits de "independència" i "llibertat". Els mobilitzats també demanen "dignitat". 

Pancarta Pícnic República tall frontera pertús

Els assistents han tallat de forma intermitent la N-II, una via molt transitada els caps de setmana especialment per conductors que creuen en direcció a Figueres. També han repartit butlletes als conductors per tal de donar a conèixer els motius de la protesta.

Bona part dels assistents eren ciutadans de pobles de la Catalunya del Nord que protesten pel 360è aniversari del Tractat dels Pirineus. La resta dels ciutadans han acudit al punt convocats per Pícnic per la República per fer un vermut. 

tall fronterer pertús dignitat Pícnic per la República

Per als impulsors d'aquesta nova acció, el Pertús és un punt simbòlic, ja que s'hi va firmar el Tractat dels Pirineus que va mutilar Catalunya.  El 7 de novembre de 1659 les monarquies hispànica i francesa van arribar a un acord de pau, que va significar la fi de la guerra dels Trenta Anys i que va amputar a Catalunya els territoris de l'antic comtat del Rosselló i bona part del de la Cerdanya. 

Vermut el Pertús Pícnic per la Reopública

Durant l'acte s'han sentit crits en favor de la llibertat i en contra de la "repressió de l'Estat espanyol". Tot plegat, entre la mirada curiosa dels conductors que es veien aturats de manera intermitent pels manifestants.

Pícnic per la República convida els catalans de banda i banda de la frontera a un "vermut de germanor" aquesta tarda. La convocatòria vol "denunciar un tractat dels Pirineus que va separar l'únic país que som", diu la plataforma.

Una vegada aixecat el tall, el Comitè de Solidaritat Catalana de Perpinyà, que dona suport a la iniciativa de Pícnic per la República, convida tothom a seguir les activitats programades pel Correllengua i la commemoració i denúncia del Tractat dels Pirineus a Perpinyà a partir de les 16 hores. 

El tall de la frontera al Pertús se suma les activitats de Tsunami Democràtic arreu del territori i a la jornada de concerts que començarà a les 16 hores a la plaça de Catalunya de Barcelona. A les comarques gironines, des de les quatre de la tarda hi ha actes previstos en diferents capitals de comarca com Girona, Banyoles, Figueres o La Bisbal d'Empordà.