Talls a primera hora del matí a diferents punts de Barcelona i de Catalunya. Mentre els Comitès en Defensa de la República (CDR) tallaven al voltant de les 6 hores del matí l'AP-7 a l'alçada de Figueres, més d'un centenar de persones es plantaven a les 7.30 hores a la Diagonal de Barcelona, a l'alçada de Maria Cristina, davant del Corte Inglés, en els dos sentits de la marxa.

Al crit de "Som gent de pau", els CDR explicaven els motius del tall a una furgoneta blanca que esperava que obrissin el trànsit des de pràcticament l'inici del tall.

"Que doni mitja volta", li deien de fons, mentre un grup d'unes 30 persones envoltava la furgoneta per evitar que tirés endavant.

Els CDR reclamaven la llibertat dels presos polítics i una convocatòria de vaga general davant la repressió creixent de l'Estat espanyol contra Catalunya, les seves institucions i els seus líders polítics.

Tall diagonal MEM

Amb pancartes de "Cap a la República, vaga general", "Llibertat, us volem a casa" i "Estem preparades, trenquem les cadenes", les persones concentrades anaven cantant als vehicles que provaven de passar "Passi-ho bé i moltes gràcies" o, altra vegada, "Llibertat, presos polítics".

El neguit dels conductors de vehicles particulars que veien com arribarien tard a la feina i d'autobusos que no podien deixar els seus usuaris a lloc es feia evident. "La mare que els va parir, no tenen res millor a fer?", deia una dona que passava per allà, mentre un altre conductor es lamentava a El Nacional que "em sembla fatal" que facin els talls, al mateix temps que reclamava que "ho facin tot per la via legal" i que "deixin de fer aquestes merdes que ens repercuteixen a tots".

"Suposo que el número els anirà bé a ells, però així no aconsegueixen res. N'estic fart", deia un altre.

Davant d'aquest malestar, agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana han demanat als CDR quins plans tenien i els han plantejat si podien obrir el carril bus.

Malgrat que al principi ho anaven a fer, finalment han decidit mantenir el tall sencer i els autobusos han hagut de fer mitja volta.

 

Ara bé. Tot i que tenien la intenció d'aixecar el tall a les 9 hores "si no venia la BRIMO", finalment ho han fet sobre les 8.30 hores al crit, altra vegada, de "Som gent de pau" i "Llibertat presos polítics". Entre el centenar de persones, s'hi trobava Marta Torrecilla, coneguda per ser la noia a qui la policia espanyola va fer diverses tendinitis a l'escola Pau Claris de Barcelona durant les càrregues policials de la jornada del referèndum de l'1-O.

Els CDR han demanat disculpes "per les molèsties" a través de Twitter, però ho han justificat sota l'argument que ho fan per construir la República i afegien: "Estaràs al cotxe una estona? Què és això comparat amb viure a la presó?".

Mentre els CDR es dispersaven, un d'ells ha explicat a aquest diari que els Mossos els han demanat que facin aquestes accions a la nit. "I una merda", expressava, al mateix temps que puntualitzava: "A aquella hora no afecta i només hi ha borratxos".

Aquest mateix home s'ha lamentat que "els joves no es mouen, estan adormits a casa i ho estem lluitant tot els jubilats". Feia referència a l'època franquista, quan, segons relatava, els agents de la policia "anaven menys armats". Precisament per això, ha volgut subratllar que ara "és pitjor que durant el franquisme perquè són més violents" i ha explicat que ell i el grup de jubilats amb qui anava "no hem parat de sortir al carrer durant tota la vida".