Quan es compleixen cinc anys de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, el mitjà alemany Tagesspiegel ha fet un reportatge sobre la figura del president a l'exili i la seva funció en la lluita per l'independentisme des de l'exterior. En aquest repàs sobre la tasca de Puigdemont, el diari ha subratllat que, per a Espanya, "Catalunya sempre ha estat considerada una província rebel amb llengua pròpia i tradicions separatistes, sovint d'esquerres". "Des del canvi de mil·lenni, 1,5 dels 7,5 milions d'habitants de Catalunya han participat en les protestes de l'independentisme", ha remarcat. 

"Què ha fet Carles Puigdemont des de la seva detenció a Alemanya?", s'ha preguntat Tagesspiegel. Una qüestió que ha respost amb un repàs de la trajectòria del president a l'exili durant els darrers cinc anys. Per començar, el mitjà alemany recorda qui és Puigdemont, presentant-lo com el "líder d'una coalició separatista que anava des de conservadors fins a extremistes d'esquerra quan va celebrar un referèndum". Precisament, sobre l'1-O, ha apuntat que "els partits de l'oposició van boicotejar l'enquesta, que va veure que el 90% dels votants van votar a favor de la independència".

El diari alemany ha deixat constància que durant la jornada del referèndum "a Barcelona hi va haver lluites al carrer amb unitats policials del comandament de Madrid" i que, posteriorment, "Catalunya va quedar temporalment sota administració del govern central", quan es va aplicar l'article 155 de la Constitució. Pel que fa a Puigdemont, ha assegurat que "esperava poder negociar" amb Mariano Rajoy, en aquell moment president del govern espanyol, però que la justícia el buscava per "sedició" i "malversació de diners públics" i va decidir "fugir a l'estranger amb els seus col·laboradors".

La detenció de Puigdemont

També ha recordat que el president va ser detingut a Schleswig-Holstein (Alemanya) "en un viatge de tornada des de Finlàndia", però que "el tribunal no va reconèixer l'acusació d'Espanya perquè les accions de Puigdemont s'havien mantingut no violentes" i el van deixar en llibertat. "La República Federal només pot extradir el president fugitiu de Catalunya si la justícia espanyola garanteix que Puigdemont no serà acusat de delicte de sedició", ha apuntat Tagesspiegel.

El futur de Puigdemont i de Catalunya

El mitjà alemany ha abordat el possible retorn de Puigdemont i ha assegurat que el president a l'exili "no tornarà aviat": "Encara que la seva immunitat com a eurodiputat ha estat sovint qüestionada, Puigdemont s'ha establert a Bèlgica", han explicat. Pel que fa al moviment independentista, han assenyalat que "apleguen al voltant del 50 % dels vots" i que Catalunya "es manté dura amb el tema de la secessió". Si bé el diari alemany ha reconegut que, en el context actual, "el conflicte de Catalunya gairebé no es nota a escala internacional", ha afirmat que "això podria canviar amb un nou intent dels escocesos de sortir de Gran Bretanya després del Brexit".