Suspès de funcions durant un any. És la sanció imposada per la direcció del Cos Nacional de la Policia a Ivan Racaj Fenández, el policia adscrit a la Brigada d’Informació de la Policia Judicial de Barcelona, que el gener passat va acceptar la condemna d’un any de presó per haver agredit el fotoperiodista Jordi Borràs, quan caminava per un carrer de la ciutat, en direcció a l’Ateneu de Barcelona per cobrir un acte de la Crida Nacional per la República, l’estiu del 2018. En la resolució adminstrativa,  s’indica que el règim disciplinari de la policia espanyola qualifica d'infracció molt greu “el fet d’haver estat  condemnat en virtut d’una sentència ferma per un delicte dolós relacionat amb el servei o que causi greu dany a l’administració o a les persones” i per això,  l’aparta del cos durant un any. La Llei Orgànica 4/2010, que desenvolupa el règim  disciplinari de la policia espanyola, sanciona les faltes molt greus amb: la separació del servei, la suspensió de funcions de tres mesos  a sis anys, o el trasllat forçós.

Inicialment, el fiscal de Delictes d’Odi, Miguel Ángel Aguilar;  l’advocada de Borràs, la penalista Carla Valli l’advocat  Joan Rafael Rabasco de l’Ajuntament de Barcelona, com a acusació popular, li demanaven dos anys de presó pel delicte de lesions amb l’agreujant de discriminació per motius ideològics. En la vista de conformitat, celebrada el 25 de gener passat davant la magistrada del jutjat penal 16 de Barcelona, el policia va acceptar de retirar l’acusació que mantenia contra Borràs, en assegurar que primer el va increpar ell. A més de la pena de presó, durant quatre anys no es podrà comunicar ni apropar a una distància inferior a 500 metres al fotoperiodista i també haurà de realitzar dos cursos contra les actituds violentes i de respecte als drets humans.  Abans de judici, l’agent ja va dipositar els 7.000 euros de responsabilitat civil per a Borràs, i també li va tocar pagar 4.500 euros  en concepte de costes.

Jordi FOTO
Jordi Borràs i l'agent Racaj Fernández, en el judici el gener passat/ FOTO: M.P.

Fets provats

En la sentència, es recull com a fets provats que cap a un quart de nou del vespre del 16 de juliol de 2018, al carrer Capellans de Barcelona, l’acusat Ivan Racaj Fenández es va trobar amb el fotoperiodista Jordi Borràs, “persona coneguda i públic per la seva tasca periodística especialitzada en el fenomen de l’extrema dreta i que ha donat cobertura informativa des de fa anys i en diferents ocasions de diferents actes protagonitzats per grups d’ultradreta realitzant una denúncia pública de les seves activitats i d’alguns dels seus fets violents”.

La magistrada hi afegeix que el policia “mogut per la seva animadversió a les idees del periodista i de la seva línia editorial", el va increpar  i va cridar “Viva Espanya” i “Viva Franco”, i  després, sense que consti provocació de Borràs, l’acusat li va donar diversos cops de puny en el cap i en altres parts del cos, i a la cara, a l’alçada de la boca i el nas, agressió que va provocar que el fotoperiodista caigués a terra, des d’on demanava ajuda i va intentar retenir el seu agressor agafant-lo del peu. Segons la sentència, van aparèixer diverses persones que el van retenir, Racaj es va identificar com a agent de la policia espanyola, mostrant la seva placa, tot  i que "no estava en exercici de les seves funcions", i es va escapar corrents pels carrerons del nucli antic. L’agressió va provocar diverses lesions a Borràs i en el judici, l’agent va acceptar totes les reclamacions fetes pel fotoperiodista, que en sortir del judici es va mostrar “satisfet” que  l’agent reconeixia que “l’havia agredit per independentista i antifeixista”.