L'escriptor i nacionalista gallec, Suso de Toro, ha criticat el govern espanyol per l'escàndol de l'espionatge que ha posat a la llum el rotatiu nord-americà The New Yorker. Ha assegurat que "no causa escàndol" i que tampoc "ningú dimiteix" quan polítics i particulars catalans han estat espiats amb un "programa pirata il·legal que només usen i compren els governs". De toro, notablement encès, ha ironitzat: "Demo...què? Vinga, ja". Suso de Toro ha criticat que el govern espanyol s'hagi espolsat les culpes i que mirin cap a un altre costat la investigació que fet Citizen Lab. Una investigació que ha posat a la llum que més de seixanta han estat afectats, entre ells tres presidents de la Generalitat (Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas), per les clavegueres de l'Estat espanyol.
Políticos y particulares catalanes son espiados con un programa pirata ilegal que sólo utilizan y compran gobiernos...El Gobierno español afirma que el no fue.
— Suso De Toro (@SusodeToro1) April 18, 2022
No causa escándalo, nadie dimite. Y no es noticia ni siquiera de portada. ¿Demo qué? Venga ya.
Totes les sospites apuntes que ha estat els serveis d'intel·ligència espanyols, que no han tingut cap mirament per jugar brut i espiar els dispositius electrònics de tot l'entorn sobiranista, des de partits, associacions, periodistes, empresaris... És per això que s'ha anunciat una roda de premsa unitària en representació de les víctimes del que la plataforma d'investigació canadenca CitizenLab ha anomenat CatalanGate. Compareixerà en bloc el president a l'exili i president de Junts, Carles Puigdemont, l'exvicepresident i president d'ERC, Oriol Junqueras, el líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie. A més, també hi assistiran l'investigador de l'organització Citizen Lab John-Scott Railton i l'exrelator especial de l'ONU sobre llibertat d'expressió David Kaye.
Les víctimes d'aquest moviment de les clavegueres de l'Estat, que ja es va denunciant des de fa temps, es pronunciaran aquest dimarts 19 d'abril al Parlament Europeu. La compareixença serà conjunta, on tindrà representació cadascun dels partits i entitats afectades. "Demanarem responsabilitats i anunciarem les mesures que prendrem", han assegurat. La resposta contra aquest "atac intolerable" també serà unitària, han declarat. Per tal d'internacionalitzar la causa, i com ha estat revelada per mitjans estrangers, la roda de premsa serà en francès i en anglès, però amb resums en català. D'altra banda, des del Govern s'ha anunciat que el president de la Generalitat i també afectat pel CatalanGate, Pere Aragonès, i el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, oferiran també el dimarts a les 16:30 una roda de premsa a la Generalitat, acompanyats pels consellers, per informar sobre el cas.
Ressò internacional
L'esclat de l'escàndol pel ciberespionatge a polítics i activistes independentistes suposadament per part de l'Estat amb el software Pegasus ocupa les portades de la premsa internacional. Després de la publicació de la investigació del rotatiu nord-americà New Yorker, que inclou una seixantena de personalitats catalanes vinculades amb el procés, diversos mitjans se n'han fet ressò i han informat així els seus lectors. Destaquen, en primer lloc, les principals agències de notícies de l'àmbit mundial, com ara Reuters i Associated Press. També n'informen els principals rotatius i televisions de diversos països, com ara el Le Monde de França, la cadena nord-americana NBCNews, el Times of Israel, o el Globe and Mail canadenc. En la majoria d'aquests articles, s'insisteix molt en el fet que activistes i periodistes, persones no involucrades en la política institucional, hagin estat vigilats per la intel·ligència espanyola.