La candidata a la secretaria general del PSOE, Susana Díaz, ha demanat avui que durant les primàries del partit no hi hagi "ni un insult, ni una mala paraula", mentre ha assegurat que si el seu projecte resulta guanyador serà la secretària "de tots els socialistes a tots els racons d'Espanya".

"Ens respectarem tots. No penso faltar a ningú perquè són companys d'una mateixa família que hem elegit", ha dit amb referència als altres dos candidats en lliça, Pedro Sánchez i Patxi López.

En aquests termes s'ha expressat en un acte públic a Gijón davant d'un pavelló municipal que ha congregat al voltant d'un miler de persones, on ha començat el seu discurs lloant el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, un "mestre" que admira i del qual se sent "orgullosa".

"Un gran socialista", ha apuntat la presidenta andalusa durant un acte al qual no ha assistit el president asturià però sí bona part del seu consell de govern, i en el qual han hagut d'expulsar un grup de joves amb cartells que protestaven contra les taxes universitàries.

Díaz, que ha acudit al Principat a la recerca del suport de la militància asturiana i ha reivindicat la seva defensa de les conques mineres, ha assenyalat que la formació ha de deixar de "lamentar-se i mirar-se el melic" per "mirar els ciutadans als ulls" i tornar a fer-se càrrec d'Espanya.

Sánchez apel·la a recuperar el PSOE

Pel seu costat, l'altre gran candidat a la secretaria general del PSOE Pedro Sánchez ha promès avui "tornar a situar el partit en "el lloc que mereix" després d'estar "nou mesos conduint en direcció contrària" els afiliats i votants després d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

En un acte amb prop d'un miler de militants a Cártama (Màlaga), Sánchez ha reiterat que l'"únic cop de volant" que va donar l'organització va ser l'1 d'octubre "regalant" el Govern a Rajoy "d'esquena als afiliats", i ha advocat per recuperar "la direcció de l'esquerra".

Encara que no ha esmentat expressament la presidenta andalusa i també candidata a liderar el partit, Susana Díaz, Sánchez s'ha referit a la compatibilitat de càrrecs en la seva intervenció, i ha recordat que, des que es va afiliar al PSOE el 1993, en els congressos sempre s'ha posat èmfasi en la idea d'"un militant, un càrrec, un sou".

"Ara per justificar alguna candidatura hi ha companys que diuen que per descomptat és perfectament compatible ser president d'una comunitat autònoma i secretari general del PSOE", ha assenyalat Sánchez, qui ha afegit que no es pronuncia sobre això perquè "seran els afiliats amb els seus vots que ho facin incompatible".

"Som a les portes d'un nou PSOE", ha afirmat Sánchez, que ha apel·lat a la "responsabilitat històrica" i mobilització dels militants en el procés de primàries, ja que "els partits no es guanyen fins al minut 90", ha dit utilitzant un símil futbolístic.