La presidenta sortint de la Junta d’Andalusia ha volgut enviar una advertència al candidat a la investidura: està en mans de l’extrema dreta. Després de les comparacions de Juanma Moreno entre el canvi de govern i la Transició, i les referències a Adolfo Suárez durant el seu discurs, Susana Díaz ha replicat. “Suárez va liderar la Transició i va enterrar el franquisme, i vostè accedirà a la Junta amb els hereus del franquisme”, li ha etzibat.

Durant el debat d’investidura de Moreno aquest dimecres, l’encara presidenta de la Junta d’Andalusia ha assegurat que el del PP i Cs és un govern “de canvi a pitjor”, i ho ha descrit com a “bloc d’involució”. En aquest sentit, ha recordat, fent referència a la intervenció del portaveu de Vox, que els ultres tenen “la paella pel mànec”. I li ha retret: “Només gràcies a aquests vots de l’extrema dreta té possibilitat d’obtenir-ho”.

La presidenta sortint ha arrencat el seu discurs amb retrets, recordant que, a diferència del que van fer els populars quan ella va arribar a la presidència, ella sí que reconeix a Moreno la seva “legitimitat”. Gran part del seu discurs, però, ha estat centrat en el partit ultra, del qual ha dit que serà un “dic de contenció”. “Ahir va trigar tres minuts a blanquejar Vox”, ha criticat.

En aquesta línia, Díaz ha assegurat que el partit de Santiago Abascal és una formació “obertament masclista i negacionista”, que pretén derogar la llei de memòria històrica andalusa i que forma part del “centralisme més ranci”. També ha fet referència a l’expulsió d’immigrants, i ha recordat que en els últims anys han mort 18.000 persones al Mediterrani.

També ha tingut paraules per a Ciutadans, als qui ha avisat que, malgrat que se’n desentenguin, els seus socis de govern sí que han signat un pacte amb Vox. “Per primera vegada a la història d’Andalusia es decideix el futur d’Andalusia a 500 quilòmetres, en despatxos a Madrid”, ha lamentat.

Moreno: “Negociacions obscures”

Justament sobre aquesta última afirmació, Moreno ha rebatut en el seu torn de rèplica els suposats acords entre el govern espanyol i els partits independentistes. “Aquí hi ha hagut acords amb llum i taquígrafs”, ha assegurat el candidat a la investidura, que ho ha contraposat a les “negociacions obscures” de Sánchez “no amb persones de fiar, sinó amb els qui volen trencar Espanya i els amics d’ETA”.

El presidenciable ha criticat la manca d’autocrítica de Díaz durant la seva intervenció. “Ha vingut desubicada, desorientada, carregada d’inèrcies del passat”, li ha dit.