La clau per fer fora el PSOE de Susana Díaz l'ha tingut Vox. Així s'ha felicitat el partit d'extrema dreta en la seva primera intervenció aquest dimecres al Parlament andalús, durant el debat d'investidura del popular Juanma Moreno. “Sense acritud, nosaltres hem propiciat el canvi i que es posi fi als seus anys”, ha assegurat el seu cap de files, Francisco Serrano, dirigint-se a la presidenta sortint. “No ha estat gràcies al PP i Ciutadans”, ha volgut deixar clar.

Amb Santiago Abascal a la tribuna de la cambra andalusa, el primer discurs de Francisco Serrano ha estat una bona mostra del repertori de la formació ultra: un discurs de l'odi en matèries com la immigració, la violència masclista o les polítiques de memòria històrica. Ha assegurat que defensen els qui ja no se sentien representats per cap partit del sistema, "molts d'ells de dretes, però també d'esquerres". I ha fet una declaració d'intencions: "No renunciarem a res, tampoc a derogar les lleis amb perspectiva ideològica”.

Pel que fa a la immigració, el líder de Vox ha assegurat representar els andalusos “farts de ser titllats de xenòfobs” per oposar-se a una “immigració descontrolada i il·legal promocionada per màfies”. Ha insistit en l’expulsió de 52.000 immigrants irregulars d’Andalusia. “No demanem altra cosa que s’apliqui la llei d’estrangeria vigent”, ha justificat.

Sobre la lluita contra la violència masclista, Serrano ha dit representar els andalusos “farts de les imposicions ideològiques en matèria de gènere”. Ha afirmat que ho fan perquè “no volen enganyar les dones” i ha retret que, malgrat les “suculentes subvencions”, no s’ha aconseguit reduir la xifra de feminicidis.

També s’ha referit a la llei de memòria històrica andalusa, que ha acordat derogar amb el PP. Ha denunciat el que considera una “suposada memòria històrica”, que ha rebatejat com a “amnèsia històrica” en mans de l’”extrema esquerra”.

El portaveu de Vox ha carregat contra les criminalitzacions de la seva formació, i ha acusat l’oposició de “nous feixistes disfressats de demòcrates”. Els ha retret de “menysprear 400.000 andalusos amb cordons sanitaris”. Ha demanat al candidat a la investidura que “condemni els atacs”.

Moreno blanqueja Vox

En el seu torn de rèplica, Moreno ha felicitat Vox pels seus resultats a les eleccions del passat de desembre, malgrat les "sensibilitats diferents" que tenen, i ha recordat que representa 400.000 andalusos. “Aquests milers d’andalusos mereixen tot el respecte d’aquesta cambra”, ha afirmat el presidenciable, que s’ha compromès a “defensar tots els grups quan siguin atacats”.

Moreno també ha agraït l’”esforç” de la formació ultra per fer cessions per un “objectiu superior”: fer fora el PSOE. Sobre la seva aliança amb l’extrema dreta, ha rebatut que, a diferència de les “concessions” a l’independentisme de Pedro Sánchez, “aquí hi ha un acord amb llums i taquígrafs”.