La presidenta de la Junta d'Andalusia i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, ha manifestat que "l'esquerra no pot ser nacionalista, mai", així com que "el nacionalisme és el més egoista que existeix", i el nacionalisme "independentista excloent és una malaltia per a la nostra democràcia, vol trencar un projecte compartit amb present, passat i futur".

Així ho assenyala en una entrevista que publica el diari 'El País' aquest Diumenge en la que la presidenta socialista considera que Podemos "està en certa caiguda lliure, perquè al final, quan els que diuen ser d'esquerres s'acomplexen amb el nacionalisme passen aquestes coses".

"Ha estat molt evident que (Pablo) Iglesias li ha fet el joc als separatistes a Catalunya", afirma Susana Díaz, mentre assenyala que a Andalusia ha "hagut d'escoltar en el Parlament una defensa tancada per part dels dirigents de Podemos del dret d'autodeterminació".

Sobre la situació a Catalunya, indica que "el primer" és que cal complir la llei i "l'Estat de dret ha de ser el marc on es prenguin totes les decisions a Catalunya". "El Parlament ha d'actuar dins d'aquesta legalitat i aquest marc constitucional", assevera, mentre expressa el seu desig que hi hagi un Govern que "compleixi amb la llei, se sumi al diàleg i entre tots assolim una reforma constitucional que permeti l'encaix" de "tots els territoris, i la igualtat de tots els ciutadans".

Defensa que, "com més idiomes aprenguin" els nens, "millor", i, en el cas del català i el castellà a Catalunya, "el que han de fer les autoritats allà és complir la llei i les sentències".

"Estabilitat" a Andalusia

Sobre l'actualitat andalusa, Díaz afirma que "el 75 per cent" de l'acord d'investidura assolit per PSOE-A i Ciutadans (Cs) després de les eleccions autonòmiques de 2015 "s'ha complert", encara que admet "diferències" entre ambdós partits entorn de "la reforma electoral i en el canvi de la televisió autonòmica".

En tot cas, apunta que la relació amb Cs "ha estat positiva" i valora que el partit taronja ha donat "estabilitat a Andalusia", si bé postil·la que hi ha "diferències, perquè són de centredreta", i "en els últims dies (...) s'està encomanant dels nervis del PP".

A la pregunta de si es planteja avançar les eleccions autonòmiques, la presidenta respon que "qui ha de pensar en avançar eleccions és qui té inestabilitat", i "Andalusia té estabilitat, pressuposats i genera confiança", segons subratlla.

A uns dies del 28 de febrer, Dia d'Andalusia, considera que l'esmentada jornada és "l'oportunitat de què Andalusia una el que d'altres estan fracturant". Així, argumenta que "ara hi ha una voluntat real de recentralització d'un Govern i una dreta que mai no va creure en l'autonomia".

Defensa que "cal revisar l'Estat autonòmic per aprofundir en ell, no per recentralitzar competències", i els governs autonòmics "hem de pronunciar-nos i decidir en les lleis que afecten les nostres competències". "Cal regular la Conferència de Presidents perquè els acords que es prenguin siguin d'obligat compliment, cal pactar un sistema de finançament que garanteixi l'autonomia", abunda.

Susana Díaz assenyala que Andalusia ha de tenir un paper "quantitatiu i qualitatiu" en el debat territorial, i, amb gairebé nou milions de persones, és "garantia d'igualtat i equilibri de tots els ciutadans".

D'altra banda, la presidenta defensa la proposta de la Junta perquè Andalusia surti als mercats, "perquè estem en condicions de fer-ho", havent complert l'objectiu de dèficit, tenint "el tercer deute per habitant més baixa i estabilitat i confiança per sortir als mercats".

Rajoy "ha de plantejar-se si està en condicions de governar "

En un altre ordre de coses, la presidenta opina que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, "ha de plantejar-se si està en condicions de governar aquest país". "Si no pot treure els pressupostos ni posar sobre la taula un nou sistema de finançament autonòmic, no tant per l'aritmètica sinó per la falta d'ànim o la voluntat, ha de pensar-ho", rebla.

Igualment, qüestiona que el Govern tingui "interès" a tenir un pressupost, i, sobre la reforma del finançament autonòmic, afirma que l'Executiu "ha d'obrir de manera urgent" una negociació "amb els Governs autonòmics", que "han de gestionar després els seus pressupostos".

La presidenta creu que Rajoy ha tret el "debat" sobre l'ensenyament en castellà a Catalunya o sobre la presó permanent revisable "de manera expressa" perquè "no sap com fer-li front en el seu espai de dreta a Ciutadans".

En clau orgànica, Susana Díaz, que va ser candidata a la Secretaria General del PSOE en les primàries de maig de 2017 en les quals finalment va vèncer Pedro Sánchez, es declara "contenta" perquè veu el seu partit "defensant l'Espanya en què crec, una Espanya unida que defensa la igualtat dels ciutadans."

El PSOE, "on ha de ser"

"Em fa feliç veure al PSOE on ha de ser", afegeix en aquesta línia, mentre reconeix que la seva posició sobre Espanya "és evident que alguna cosa de factura" li va passar en les primàries, "però m'és igual, ja no estem en això", postil·la.

"Jo vaig presentar un projecte i un equip a un procés orgànic que no vaig guanyar, per tant, qualsevol afirmació des d'aquell moment que faci ha de ser molt respectuosa, si no serà sempre la temptació dels qui veuran que això és fruit d'aquella contesa orgànica que va passar fa moltíssim temps," afegeix en al·lusió a les primàries de l'any passat.

Després d'assenyalar que "Andalusia sempre tindrà una veu a Espanya" i ella té "la responsabilitat que aquesta veu s'escolti", aclareix que ella és "on vull ser, feliç." "No em busquin en altres coses", puntualitza.

També manifesta que el que li interessa del seu partit és que "estigui a l'altura del meu país", i "la resta haurà de desenvolupar les normes que el congrés aprovi, per a això estan els secretaris d'organització". A més, subratlla que creu que "Espanya té present i futur".

Per a la presidenta, "el PSOE ha de ser l'alternativa de Govern a Espanya i per a això ha de presentar un projecte reconeixible, que faci confiança," i garanteix que ella ajudarà sempre", si bé defensa la "democràcia interna dels partits", remarcant que "mai no hi ha uniformitat, i no es pot confondre unitat amb uniformitat".

Igualment, aclareix que no coneix "bé de què va" l'escola de Govern que ha convocat la direcció del PSOE al març. "No conec ni el programa ni sé exactament què hi haurà en aquell moment ni què tindré jo a Andalusia. És una cosa secundària que jo hi sigui o no", respon a la pregunta de si assistirà a l'esmentada escola.

Preguntada sobre si hauria donat suport a Elena Valenciano com a líder dels socialistes europeus, respon que li agrada "que una dona socialista espanyola dirigeixi el grup parlamentari europeu", si bé apunta que no coneix "com han estat les negociacions".

Susana Díaz diu sentir "un afecte enorme" pels expresidents socialistes del Govern espanyol Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, i sap que ambdós "tenen posicions diferents a Veneçuela, però tenen claus que jo no tinc, perquè són allà, han tingut converses. Ells sabran el que estan defensant", rasa sobre això.

Sobre altres qüestions, Susana Díaz reitera que realitzarà "una aturada simbòlic de suport" a la vaga feminista del 8 de març perquè creu "en la igualtat", i davant de les "tantes injustícies i desigualtat que encara avui existeix", i, d'altra banda, reclama "respecte" per a l'accent andalús, que "alguns han volgut equiparar a la incultura", segons lamenta.