La candidata a la presidència del PSOE Susana Díaz ha promès aquesta tarda des de Barcelona que ella i el seu partit seran “una part molt activa” en el procés cap a la solució del conflicte entre Catalunya i Espanya. Díaz s’ha postulat com a alternativa davant d’aquells que “no tenen intenció de moure’s” i dels que “ens porten al precipici”.

En una visita en el marc de la seva campanya per presidir el partit, l’andalusa ha defensat la necessitat de constituir “immediatament” una comissió al Congrés on tractar les tensions actuals entre els dos territoris. La fórmula de la socialista per solucionar-ho, però, no és nova: "Diàleg, negociació i pacte".

Susana Diaz PSOE PSC - Sergi Alcàzar

Aquesta és la primera vegada que Díaz visita Catalunya des que va anunciar la seva precandidatura. Ve a Barcelona a organitzar les bases de la seva campanya aquí i, de passada, a guanyar suports en un territori que, pel que sembla, hi hauria més partidaris del seu contrincant, Pedro Sánchez.

Així que la candidata no ha volgut perdre el temps i ha aprofitat per reunir-se amb diferents sectors de l'entorn socialista català. Primer, ha dinat amb dirigents d'UGT de Catalunya. A la tarda, s'ha desplaçat a la seu del PSC, per trobar-se amb uns dos-cents activistes de la seva campanya i, finalment, una reunió amb el líder del PSC, Miquel Iceta, ha tancat la seva visita.

La trobada entre els dos polítics ha durat 45 minuts i Díaz ha traslladat a Iceta la seva intenció de treballar "de la mà” per trobar una sortida al procés independentista, oferta que Iceta ha agraït.

Prèviament, en la seva trobada amb militants del PSC hi havia dirigents com l'exministre Celestino Corbacho i, entre d'altres, Isabel López Chamosa, Josep Maria Sala, Joaquim Fernández -el coordinador de la campanya de Díaz a Catalunya-, Oscar Saldaña o Manel Brinquis.

Pressupostos infumables

D’altra banda, Díaz ha carregat contra els pressupostos generals de l’Estat presentats aquesta setmana. Els ha titllat d’”infumables” i “insensibles” i ha acusat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d’haver mentit a l’assegurar que hi havia una recuperació que no correspon amb els números presentats.

“Aquests comptes provoquen encara més enfrontament entre els territoris”, ha criticat. Pel que fa a les promeses incomplertes de Rajoy sobre inversió en infraestructures a Catalunya, creu que és un “mal camí” i que “s’haurien d’haver fet les coses bé”. “Molt soroll per a no res”, ha lamentat.