La Secció Quarta del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs contenciós-administratiu interposat per l’exjutge Baltasar Garzón i els advocats Manuel Ollé i Eduardo Ranz en què sol·liciten que el Valle de los Caídos es converteixi en un Espai de Memòria de les Víctimes i, per això, es traslladin els cossos de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera, de manera que, de moment, els cossos del dictador i del creador del feixisme espanyol es mantindran a les seves tombes al mausoleu.

Els tres advocats van reclamar, en concret, que les restes de Franco i de Primo de Rivera es dipositin al lloc que designin les respectives famílies i recorden que, en aquest cas, l'Arquebisbat de Madrid està vulnerant els cànons eclesiàstics que expressament assenyalen que no s'han d'enterrar cadàvers a les esglésies tret que es tracti del Papa, arquebisbes o meritoris.

En la demanda, de 37 pàgines presentada davant de la Sala Tercera de l'alt tribunal, a més, se sol·licitava l'anul·lació del Decret d'1 d'abril de 1940 i del Decret-Llei de 23 d'agost de 1957, de creació de la Basílica i de la Fundació de la Santa Creu de la Vall dels Caídos, pel qual, segons la seva opinió, contradiu la "lletra i l'esperit" de la Constitució.

Vulneració de la Llei de memòria històrica

Segons l'opinió dels demandants l'espai vulnera la Llei de memòria històrica que "reconeix i amplia drets" i estableix mesures favorables  "als qui van patir persecució o violència" durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, ja que la "utilització i destí del mateix" impossibiliten que sigui un "instrument de reconciliació".

Així doncs, Garzón i els altres dos advocats expliquen que és necessari que s'aprovi una disposició de caràcter general perquè s'estableixi un nou marc jurídic que regeixi el Valle de los Caídos i la institució que el dirigeix, els seus béns i altres àmbits que "pugui veure's afectat".

Per a això -asseguren- s'ha de garantir i establir un mecanisme de consulta "pertinent" perquè les víctimes puguin participar en la formulació i desenvolupament d'aquesta normativa. De fet, l'exmagistrat subratlla que aquesta normativa ha d'incloure la transformació del Valle de los Caídos en un espai de memòria on les víctimes de la Guerra Civil, de la dictadura, els seus familiars i la societat "puguin exercitar el seu dret a la Veritat i a la Reparació".

Dotació per a l'exhumació

"No existeix més manifestació d'exaltació de la Guerra Civil i la Dictadura ni més acte de naturalesa política exaltadora que el fet de reposar les restes de les víctimes (més de 33.000 víctimes), a la fossa més gran d'Espanya, al voltant de la sepultura del dictador, i la del fundador de la Falange, totes elles sense identificar ni honrar la seva memòria". A més, es demana una "dotació econòmica suficient, a càrrec de l'Estat" per a l'exhumació i identificació de les víctimes que es troben al Valle.

Així mateix, la demanda especifica que en aquest espai que s'ha de convertir el Valle de los Caídos, hi ha d'haver un lloc d'"identificació, dignificació i homenatge dels qui es troben allà inhumat". I insisteix que s'ha de publicar oficialment el nom de totes les víctimes, prou informació perquè els qui vagin a visitar-lo "puguin conèixer el seu sentit original i actual", així com la creació d'un Centre Ocupacional de Memòria.