El Tribunal Suprem ha denegat la mesura cautelaríssima sol·licitada per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) perquè s'instés al Ministeri de Sanitat a proveir en el termini de 24 hores a tots els centres sanitaris públics i privats d'una sèrie de mesures de protecció.

En una interlocutòria, la Sala Contenciosa Administrativa rebutja la petició dels sindicats mèdics que el passat dia 20 van presentar una denúncia davant de l'alt tribunal en la qual sol·licitaven aquesta cautelaríssima, després que tots els sindicats autonòmics estiguin denunciant falta de material per als seus professionals, malgrat que les administracions anuncien que estan treballant per resoldre'l.

La CESM manifesta en el seu escrit que les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de Sanitat "són clares" sobre la necessitat de proveir als professionals sanitaris de mesures i elements perquè puguin realitzar la seva feina de forma segura, com bates impermeables, màscares FPP2 i FPP3, ulleres de protecció i contenidors de grans residus.

Diu la Sala que "és conscient de l'emergència en què ens trobem i també de la tasca decisiva que per afrontar-la estan realitzant especialment els professionals sanitaris".

Afegeix que "tampoc no desconeix que han de comptar amb tots els mitjans necessaris perquè la deguda atenció als pacients que estan prestant de forma abnegada no posi en risc la seva pròpia salut, ni la de les persones amb les quals mantinguin contacte. I coincideix que s'han de fer els esforços que siguin possibles perquè hi comptin".

Tanmateix, explica el tribunal, "no consta cap actuació contrària a aquesta exigència evident i sí són notòries les manifestacions dels responsables públics insistint que s'estan desplegant tota mena d'iniciatives per satisfer-la".

En un pla més tècnic, el Suprem destaca que la CESM no precisa contra quina actuació de l'Administració es dirigeix i davant la qual considera que seria imprescindible la cautelaríssima i, a més, invoca preceptes de la llei reguladora del procés laboral i les mesures que demana es refereixen al Ministeri de Sanitat.

Normalment, això obligaria a sol·licitar a Sanitat una esmena del seu escrit abans d'estudiar la seva petició, però en les circumstàncies excepcionals actuals l'alt tribunal entra en l'anàlisi de la mesura reclamada i assenyala que "no es donen els pressupostos necessaris per acordar la mesura positiva; això és, prèvia al procés i sense audiència de l'Administració davant la qual se sol·licita".

Per als magistrats, "no s'han portat a les actuacions elements judicialment assequibles, els únics que es pot considerar en el procés, en la virtut dels quals hagin de acordar-se sense escoltar l'Administració."

Ara, el Suprem tramitarà la peça ordinària de mesures cautelars, en la que sí que es demana informe a l'Administració, de manera que podrà pronunciar-se ja amb coneixement de tots els extrems precisos, prèvia a la interposició del corresponent recurs contenciós-administratiu per part de CESM.