Nova data. El Tribunal Suprem ha anunciat avui que ha fixat el 28 de setembre com la nova data per jutjar la diputada de la CUP Eulàlia Reguant per  un delicte de desobediència greu  a un tribunal, perquè no va voler respondre al partit ultra VOX en el judici contra els independentistes catalans, al Suprem, en ser citada com a testimoni, el gener de 2019. En la resolució, el tribunal indica que declara “pertinents” les proves proposades per la fiscalia i per la defensa i que “l’acusada podrà declarar en català”, com  ella va sol·licitar. Pel que fa a qüestions prèvies, s’indica que es resoldran a l’inici de la vista.

Inicialment, el judici estava fixat per l’1 de març passat, i quan Reguant era asseguda al banc dels acusats, a Madrid, el Tribunal Suprem va acceptar la qüestió prèvia de la seva defensa que no s’havia realitzat bé el seu processament, ja que era diputada, i, per tant, aforada, quan es va tancar la investigació i no ho  havia de fer un jutjat de Madrid sinó un tribunal superior qui finalitzés la instrucció. I així ho ha fet ara el Suprem.

Llibertat d’expressió

 La fiscalia  demana per a Reguant quatre mesos de presó i inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de condemna.  Per la seva part,  la defensa de la diputada Eulàlia Reguant demana la seva absolució en donar-se "una vulneració flagrant a la llibertat ideològica i de consciència". En l’escrit, el seu advocat, Daniel Amelang, insisteix que no es pot sancionar dues vegades per la mateixa conducta, ja que la Sala Segona del Tribunal Suprem ja va interposar una correcció disciplinària en forma de multa, de 2.500 euros,  a Antonio Baños i a Reguant l'any 2019. Així mateix, sosté que l'acusació vulnera la llibertat ideològica i de consciència de l'acusada, així com el seu dret a la llibertat d'expressió, ja que defensa que Reguant va actuar emparada per l'article 418 de la Llei d'enjudiciament criminal, que estableix que cap testimoni "podrà ser obligat a declarar sobre una pregunta de la qual la seva resposta pugui perjudicar materialment o moralment, de forma directa i important, a la persona". També argumenta que es vulnera el seu dret a representació política, en tant que la petició d'inhabilitació és interessada, ja que els fets ocorreguts van ser previs a què l'acusada fos diputada electe del Parlament: "És una flagrant vulneració del principi de proporcionalitat."

Escó

El judici a  Reguant arriba quan el Tribunal Constitucional ha acceptat ara el recurs d’empara de l’exdiputat de Podemos al Congrés Alberto Rodríguez  enfront de la pèrdua de l'escó en ser condemnat pel Suprem. A més, hi ha els precedents del seu company Pau Juvillà, que va haver de deixar el Parlament, i del president Quim Torra, a qui dos magistrats del Constitucional, van admetre que era excessiu que hagués perdut el càrrec i l’escó de diputat per una condemna inferior al mandat.