Segon escrit de la defensa de la diputada Eulàlia Reguant en la seva causa contra Vox, després que el Tribunal Suprem hagi tornat a obrir judici oral a la cupaire per haver-se negat a respondre les preguntes de Vox durant el judici als líders del procés. La seva defensa reclama una sentència absolutòria en donar-se "una vulneració flagrant a la llibertat ideològica i de consciència". L'escrit es basa en tres idees, com en l'anterior defensa. La primera, l'argument que no pot sancionar dues vegades per la mateixa conducta, ja que la Sala Segona del Tribunal Suprem ja va interposar una correcció disciplinària en forma de multa a Antonio Baños i a Reguant l'any 2019.

Així mateix, sostenen que l'acusació vulnera la llibertat ideològica i de consciència de l'acusada, així com el seu dret a la llibertat d'expressió, ja que defensen que Reguant va actuar emparada per l'article 418 de la Llei d'enjudiciament criminal, que estableix que cap testimoni "podrà ser obligat a declarar sobre una pregunta de la qual la seva resposta pugui perjudicar material o moralment, de forma directa i important, a la persona". També argumenten que es vulnera el seu dret a representació política, en tant que la petició d'inhabilitació és interessada, ja que els fets ocorreguts van ser previs a que l'acusada fos diputada electe del Parlament: "És una flagrant vulneració del principi de proporcionalitat".  

 

No és el primer cop que se li obre judici oral per aquesta causa. De fet, a finals de gener el Suprem va anunciar que jutjaria la diputada l'1 i 2 de març. Aleshores, la fiscalia li havia demanat sis mesos de presó i inhabilitació per un delicte de desobediència greu; ara, la petició és de quatre mesos de presó i inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. Ara bé, l'alt tribunal va anul·lar la primera vista convocada contra Reguant per un error en la tramitació de la causa: com que va obtenir l'acta de diputada el març del 2021, la finalització del seu procediment hauria d'haver-se fet a l'alt tribunal i no en un jutjat de Madrid. Ara, el Suprem ha designat una nova instructora, la jutgessa Carmen Lamela, que ha acordat tornar a obrir judici oral.

El dia que havia de celebrar-se la primera jornada del seu judici, l'independentisme va aplegar-se a Madrid per donar suport a la cupaire. En declaracions als periodistes abans d'entrar al Tribunal Suprem, on estava citada a quarts d'onze, Eulàlia Reguant va defensar que tornaria a fer "exactament el mateix" que va fer fa dos anys, perquè "assenyalar el feixisme en el judici de l'1-O és un deure que tenim". També va denunciar la "connivència històrica" entre la justícia espanyola i l'extrema dreta, fet que no li fa tenir cap confiança en una sentència justa. Malgrat tot, va dir estar "tranquil·la i convençuda".