El Tribunal Suprem ha dictat una providència per la qual sol·licita a la fiscalia que elabori un informe sobre el cas de Fernando Valdés, el jutge del Tribunal Constitucional detingut per presumpta violència de gènere.

En la citada providència, el TS demana que el fiscal informi sobre la competència i contingut de l’exposició presentada dilluns sobre Valdés pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Majadahonda (Madrid), que és qui porta les diligències sobre la detenció del magistrat del Constitucional, el qual, en raó del seu càrrec, té condició d’aforat.

Valdés va ser detingut el passat 11 d’agost per la Guàrdia Civil al seu domicili de Majadahonda a causa d'un incident de presumpta violència de gènere del qual hauria estat víctima la seva esposa.

Fernando Valdés Dal-Ré, de 75 anys, és un dels quatre membres del Constitucional que haurien d'haver estat renovats fa un any, quan va acabar el seu mandat. Catedràtic de Dret del Treball, va ser elegit jutge del TC pel Congrés el 2012 a proposta del PSOE.

Valdés va ser posat en llibertat el mateix dia de la detenció després de declarar davant del jutge. La magistrada del jutjat d'instrucció número 7 de Majadahonda va decidir posar-lo en llibertat per la seva edat avançada, 75 anys, el seu estat de salut i la situació d'alerta sanitària a causa del coronavirus.

El TC defensa la presumpció d’innocència

La detenció de Valdés va provocar la reacció quasi immediata del Tribunal Constitucional, que el mateix dia de la detenció va fer pública una curta nota on apel·lava a respectar la presumpció d'innocència del jutge detingut "mentre continuï el procediment judicial".

Segon jutge del TC detingut

Valdés és el segon jutge del TC implicat en un presumpte delicte flagrant després que el juny de 2014 va ser detingut Enrique López, interceptat per una patrulla de Policia municipal i encausat per un delicte contra la seguretat viària. López va dimitir immediatament com a magistrat del Tribunal Constitucional però en l'actualitat és conseller de Justícia de la Comunitat de Madrid.