El Suprem ha dictaminat aquest dimarts que les comunitats no són competents per aplicar mesures com el toc de queda o la limitació de trobades socials. Segons aquest tribunal, la Llei de Mesures Especials de Salut Pública de 1986 "permet restringir drets fonamentals però no de forma tan generalitzada". D'aquesta manera, considera massa severa la mesura i assegura que no compleix els requisits de ser "imprescindible" i "temporal".

La sentència arriba a causa del cas de les Illes Balears. El govern havia decretat el toc de queda i les trobades de sis persones fins aquest diumenge. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va avalar-ho, però la Fiscalia va presentar un recurs al Suprem. Aquest tribunal, ara, que és qui té l'última paraula, ha dit que vulneren els drets fonamentals i que sobrepassa les competències del govern autonòmic.

Disparitat

A partir d'aquest 9 de maig els governs autonòmics van perdre bona part de les competències per aplicar restriccions contra la Covid. Ara han de ser els Tribunals Superiors de Justícia de cada territori els qui donin l'aval a les mesures i, com era d'esperar, s'han produït grans diferències entre les decisions permeses i els criteris a cada regió.

Els avals han estat ben diferents entre regions: els tribunals han donat llum verda al toc de queda a Balears, País Valencià i en alguns municipis de Galícia que es troben en risc extrem. Però Canàries i el País Basc, els jutges no van autoritzar la mesura tot i tenir la incidència de la Covid més elevada.

Ara, el Suprem, que és qui té la darrera paraula en cas de recurs, ha dictaminat que els executius territorials no són competents. Per tant, el toc de queda acabarà avui mateix a les Balears, tot i que estava previst per diumenge.

El cas balear

L'acte de l'TSJIB havia comptat amb el vot particular de dues magistrades, que van considerar injustificats el toc de queda i les limitacions a trobades socials en espais privats. El Tribunal ja havia autoritzat el 7 de maig restriccions similars, però no van poder recórrer davant el Suprem perquè encara no havia entrat en vigor el decret estatal que habilitava aquesta possibilitat.

Balears tenia previst aixecar des de la propera nit entre dissabte i diumenge el toc de queda a Balears.

Imatge principal: La fi del toc de queda a Madrid / EFE