El govern espanyol ho té tot previst per exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos el pròxim dilluns 10 de juny. Abans, però, es reunirà el Tribunal Suprem (TS) per deliberar sobre la mesura cautelar demanada pels descendents del dictador per tal que les restes no siguin exhumades fins que es resolgui el fons de contenciós pel qual estan enfrontats amb el govern de Pedro Sánchez.

La reunió serà aquest dimarts i, segons fonts del tribunal, els magistrats optaran per no permetre l'exhumació, almenys per ara, fins a resoldre el fons de la qüestió de forma definitiva. El raonament que sembla imposar-se a la Sala Tercera -l'encarregada del cas- és que primer s'ha de decidir sobre la procedència del trasllat, per tal d'evitar que les restes hagin de fer un doble viatge en el cas que s'acabi denegant el seu trasllat.

Segons les fonts jurídiques, en el cas que el Suprem denegués la cautelar presentada per la família, aquesta decisió seria un clar indici que no hi hauria objeccions amb el trasllat definitiu. El TS ja va denegar una mesura cautelar el passat mes de desembre, però aleshores no hi havia fixada cap data per a l'exhumació. En la situació actual, en canvi, la Sala sap que ha decidir aquest dimarts sobre la petició de la família, perquè de no fer-ho estaria donant per bons fets consumats.

El govern de Sánchez, preparat

En una roda de premsa celebrada aquest divendres, la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va considerar "dins del possible" que el Tribunal Suprem acordés mesures cautelars i, per tant, paralitzés l'exhumació de Franco prevista per al proper 10 de juny, en el cas del qual l'Executiu respectarà la decisió del tribunal.