El Tribunal Suprem qüestiona la condemna de l'Audiència Nacional sobre el cas Gürtel i si realment el Partit Popular tenia una caixa B ja que recrimina a aquest tribunal que donés per provada la seva existència. Segons avança El Español, la Sala Penal del Suprem considera que el negre del partit no era "objecte de judicialització" i recorda que aquest fet està sent investigat en un altre procediment.

La Gürtel podria tenia un informe de 2.000 fulls que recollirien tot l'entramat dels populars amb l'empresari Francisco Correa entre l'any 1999 i 2005. Tot i que cal recordar que l'Audiència Nacional ja va donar per tancat aquest cas amb una condemna total de 351 anys de presó als 29 dels 37 acusats.

La sentència es va tancar el 17 de maig del 2018 i ara es podria veure condicionada per l'última paraula del Suprem. Els jutges de l'alt tribunal consideren que l'Audiència "es va excedir donant per provat uns fets sobre la realitat d'una caixa B que no estaven sotmesos a l'objecte de debat d'aquest procés".

Defensen la tesi d'Hurtado

En el seu moment, l'existència d'aquesta via corrupta del partit es va incloure en l'informe final per dos vots a un a l'Audiència Nacional. Aquesta va concloure que hi havia una estructura financera i comptable paral·lela a l'oficial des de l'any 1989. El Suprem, no ho nega però ho qüestiona i considera que no és un objecte de debat ni tampoc provat.

Aquest raonament segueix la línia del magistrat Ángel Hurtado. Aquest ja va discrepar-ne com a membre de la Sala d'Apel·lació de l'Audiència i precisament ha estat nomenat membre de la Sala Segona del Suprem el passat mes de setembre. Hurtado defensa que el PP estava involucrat a la Gürtel a títol lucratiu però "aliè a qualsevol relació amb l'activitat delictiva de judici". Situa el PP com un actor secundari que rebia uns beneficis sense involucrar-se.

El desencadenant de la moció a Rajoy

Cal recordar que precisament va ser aquest tema el que qüestionar i devaluar el govern de Mariano Rajoy i va provocar que Pedro Sánchez triomfés, sorprenentment, amb una moció de censura l'any 2018 que el va portar a la presidència del govern espanyol. La moció es va presentar després de la sentència de la Gürtel on, fins i tot, l'aleshores líder de Ciudadanos Albert Rivera va demanar la dimissió de Rajoy, que es va convertir en l'únic president espanyol que ha acabat el seu mandat per una moció. 

Por a la dona de Bárcenas

La notícia coincideix amb una altra que avança La Razón. A Gènova hi ha por i malestar sobre la sentència que el Suprem acabi dictant. Depenent del que es digui i les conseqüències que hi hagi, l'extresorer Luis Bárcenas podria fer efectives les seves amenaces i destapar, encara més, totes les corrupteles del partit. El pot condicionar si es manté la presó a la seva dona, Rosalía Iglesias, que va ser condemnada per l'Audiència a quinze anys tancada.

rosalia iglesias barcenas EFERosalía Iglesias / Foto: EFE

El líder popular, Pablo Casado, ha de fer front a la Gürtel mentre avança en paral·lel la Kitchen i s'investiga en altres instàncies més detalls sobre la caixa B del partit. L'enfrontament amb Sánchez per la gestió del coronavirus a la Comunitat de Madrid i el cas Dina amb Pablo Iglesias són els dos escuts que té ara mateix per desviar l'atenció.