La fiscal de Drets Humans i Memòria Democràtica, Dolores Delgado, ha afirmat que la llei de Memòria Democràtica 20/2022 "ha superat la jurisprudència” i la llei d’Amnistia de 1977, que fins ara no han permès investigar a l’Estat espanyol crims del cop d’estat, de la guerra i del franquisme perquè els fets han prescrit, els delictes no existien o els acusats eren amnistiats.  Delgado ho ha afirmat aquest divendres, en unes jornades sobre els reptes d’aquesta nova Fiscalia al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), on ha assistit la consellera de Justícia, Gemma Ubasart; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i el fiscal de la unitat de delictes d’Odi i no Discriminació, Miguel Ángel Aguilar, entre d'altres. “Si a data d’avui, Espanya no dona resposta a la memòria, estem vulnerant drets humans; tots els convenis internacionals que hem subscrit, els drets de les víctimes i que no es repeteixen aquestes accions”, ha conclòs amb fermesa Delgado.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en unes jornades. Foto: Carlos Baglietto
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en les jornades, aquest divendres. Foto: Carlos Baglietto

En la jornada, la fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal ha presentat Delgado i ha assegurat que amb la nova llei de Memòria Democràtica “els tribunals han d’investigar, també des del vessant penal, no només la jurisdicció voluntària, per esbrinar la veritat, i emparada en el principi de proacció”.

En aquest sentit, Delgado ha fet referència a la “coordinació” amb la Fiscalia de Barcelona per a instar els jutjats que investiguin el cas de tortures durant el tardofranquisme a la Prefectura de Via Laietana, en suport a la querella que va presentar Carles Vallejo. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona no ha admès a tràmit la querella de Vallejo, adduint la vigència de la llei d’Amnistia de 1977, i ara l’Audiència de Barcelona ho haurà de resoldre. "L'Estat té l'obligació d'investigar i després es veurà si hi ha responsabilitats", ha insistit Delgado.

Enllaç internacional

L’exministra de Justícia també ha explicat que un dels nous papers de la Fiscalia de Memòria Democràtica serà fer d’enllaç amb l’Advocacia de l’Estat en els casos que l’Estat espanyol és condemnat per vulnerar drets humans des d’institucions internacionals, i transposar aquestes sentències. Delgado ha afegit que la Fiscalia serà el referent dels comitès de Nacions Unides que venen a fer investigacions.

Alfons Aragoneses, Dolores Delgado, Neus Pujal. foto: Carlos Baglietto
Alfons Aragoneses, Dolores Delgado, Neus Pujal, en la jornada al CEJFE. /Foto: Carlos Baglietto

El director general de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, Alfons Aragoneses, ha fet una interessant intervenció sobre l’evolució del dret nazi, així com del dret franquista, i ha conclòs que el “dret espanyol és com un pergamí, un palimpsest, on el cos jurídic i les lleis es van assumint, posant unes sobre altres”.

En aquest sentit, la fiscal Delgado ha insistit a posar els drets humans com a base de la interpretació del dret i ha assegurat: “Els fiscals hem de fer l’acció penal, però també treballar per a les víctimes, per valors, hem de ser motors de canvi.” El forense Francisco Etxeberría i l’exfiscal Carlos Jimenez Villarejo han participat en la jornada.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha conclòs la jornada i ha assegurat: “Ha arribat l’hora d’iniciar processos judicials en relació amb els abusos contra els drets humans que es van produir durant la dictadura franquista”. Per a Ubasart, “potser no és el moment de buscar càstig, però sí d’establir la veritat jurídica sobre els fets: que es determinin les responsabilitats i que s’escoltin les víctimes i les seves necessitats”.